Socialdemokraterne Jens Joel og Dan Jørgensen på Raadhuus Kafeen i Aarhus, hvor menuen stod på stegt flæsk og postevand.

Socialdemokraterne Jens Joel og Dan Jørgensen på Raadhuus Kafeen i Aarhus, hvor menuen stod på stegt flæsk og postevand.

Auken-drenge har skiftet Aarhus-sæt ud med nationalret

Af
Kim Andersen

Kim S. Andersen

De har været nære venner i 15 år. Boet og arbejdet sammen og deler politisk forbillede i Svend Auken. Folketingsmedlem, Jens Joel, og fødevareminister, Dan Jørgensen, mødtes forleden til en snak om gamle dage og politiske visioner for den grønne omstilling.
Menuen stod på nationalretten stegt flæsk og postevand, og selvom de begge indrømmer, at der er sket en del siden de for 15 år siden primært drak Aarhus-sæt (Ceres Top og Arnbitter, red.) på byens barer, er visionerne og de politiske værdier de samme.
"Det er klart, at samarbejdet på Slotsholmen, kompromisserne og de bonede gulve er noget andet – men vi vil jo grundlæggende stadig det samme," siger Dan Jørgensen, med henvisning til den gang de politiske diskussioner var mere langhårede og ikke helt så konkrete.
I medierne kaldes det socialdemokratiske netværk fra Aarhus ofte 'Svend Aukens drenge', og de anerkender da også begge, at deres fælles ven og mentor stadig betyder meget.
"Det var Svend, der fik mig ind i politik,og det er klart at både Dan og jeg stadig trækker på de ting vi lærte af Svend," siger Jens Joel, der nu er valgt i Aukens gamle Aarhus-kreds”
"I Danmark er vi forrest på den grønne omstilling og skaber mange nye arbejdspladser, men vi vil gerne endnu længere for at sikre bæredygtigheden, økologien og den vedvarende energi."
Dan Jørgensen er enig:
"Svend var med til at sikre, at vi i Danmark har en unik position og det skal vi passe på. Og jeg er rigtig glad for at aarhusianerne netop har valgt Jens til at bære Svends arbejde videre."
De holder begge stædigt fast i at man også godt kan bevare venskabet, selv om politik siges at være hårdt for den slags.
"Selvfølgelig er der nogen gange sager, hvor man stiller sig forskelligt, men den grundlæggende tillid betyder, at man sagtens kan overkomme uoverensstemmelser, og vi ved jo begge. at vi står stærkest, når vi står sammen," siger Jens Joel.
Dan Jørgensen griner og siger spøgende:
"Ja, selvom det selvfølgelig var nemmere dengang Jens arbejdede for mig i Bruxelles og vi ikke behøvede at blive enige, fordi jeg bestemte."
Inden turen igen går ud i den travle valgkamp udveksler de to venner et kram og et 'god vind, kammerat'. Denne gang konkurrerer de ikke om stemmerne, fordi Dan er opstillet på Fyn, mens Jens er valgt i Aarhus. Under den seneste valgkamp sov Dan Jørgensen på drømmesengen hos Jens Joel for at hjælpe i valgkampen, men denne gang tillader ministerposten ikke længere tids ophold i 'smilets by'.
"Jeg kommer selvfølgelig for at støtte op om gode venner her i byen, men jeg har jo også min egen valgkamp at passe," siger Dan Jørgensen, inden han kører sydpå igen.

null

Publiceret 09 June 2015 12:45