Charlotte Hougaard er certificeret sundhedscoach. Foto: Tine Bay

Charlotte Hougaard er certificeret sundhedscoach. Foto: Tine Bay

Hvad er saldoen på din konto?

Og det er ikke på din bank-konto, men din energi-konto

Af
Af Charlotte Hougaard

I min verden er sundhed meget mere end blot, hvad du putter i din mund. Maden er selvfølgelig rigtig vigtig for din sundhed, men der er også mange andre ”aktører”, der spiller ind, når vi ser på dit samlede ”sundhedsbillede”. Og energi er helt klart én af dem. Og ja, energi får du fra maden, men også andre steder fra. Så når jeg spørger til din saldo, mener jeg ikke dén på din bankkonto, men dén på din ”energikonto". Er tallet på bundlinjen sort eller rødt - er der overskud eller underskud?

Positiv energi

Det kan godt være, du ikke rigtigt har tænkt over energi på dén måde, altså om du er i over- eller underskud. Og så alligevel - for du har garanteret lagt mærke til det, hvis dit energiniveau i en periode har været nedadgående. Så er der bare ikke krudt til helt det samme, som du ellers har været vant til. Vi er ofte gode til at lægge mærke til det, når vi ikke føler, vi har energi nok til at gøre dét, vi gerne vil. Men er vi gode nok til at lægge mærke til, HVAD det reelt er, der sluger vores energi?
Det er naturligvis helt individuelt, hvorfra vi får vores energi – og også hvad, der dræner os.
Nogle bliver eksempelvis fyldt op med energi, når de er i selskab med andre mennesker, og andre lades bedst op, når der er stilhed og ro omkring dem. Overvej og mærk efter, hvad der virker bedst for dig, og vær tro mod dét, du oplever. Har du reelt brug for fred ro i stedet for den der aften, du har planlagt med vennerne? Hellere det end at møde op og ikke være ordentligt tilstede. Det bliver hverken du eller de andre gladere (og mere energifyldte) af.

Hvor får du energi fra?

Omvendt hvis du lades op i selskab med andre, så er det bare med at opsøge dette mest muligt.
Du kan også vende blikket mod dit job – tænk over dine daglige opgaver, dine mål, dine egne forventninger, chefens forventninger til dig, er det egentlig her, du fyldes med energi? Det er rigtig vigtigt, idet du bruger mange timer af døgnet på jobbet. Er du totalt drænet for energi, når du har fri fra jobbet, er det ikke sikkert, du kan nå at ”lade op” hjemme, indtil du skal afsted på job igen næste dag.
Heldigvis kan du også have et job, hvor du netop fyldes med energi hver dag, du møder ind. Dine arbejdsopgaver matcher både dine egne og chefens forventninger – og du har energi til at være den bedste mand, kone, kæreste, mor, når du kommer hjem.
Kort sagt – alt, hvad du foretager dig i løbet af hele din dag enten giver eller sluger energi.
Så med dette indlæg vil jeg egentlig blot inspirere dig til at finde ind til, hvad der giver dig energi og hvad, der dræner dig. Og så selvfølgelig skal du gøre meget mere af dét, der giver dig glæde og velvære – det er nemli' sådan, du får overskud på energikontoen. For husk - du er det vigtigste, du har.

null

Publiceret 01 June 2015 12:00