Toilettet på Klostertorv lørdag 7. marts om formiddagen, hvor gulv, puslebord og vask var fyldt med blodige kanyler og medicinaffald.

Toilettet på Klostertorv lørdag 7. marts om formiddagen, hvor gulv, puslebord og vask var fyldt med blodige kanyler og medicinaffald.

Igen kanyleproblemer på Klostertorv

Stofmisbrug, begrænset åbningstid i fixerummet og en manglende social vicevært betyder igen sprøjter i gaden

Af
Jannik Schiermer Poulsen

Midtbyens smertensbarn, området omkring Klostertorv, er igen plaget af kanyler og medicinaffald.
Lokalavisen kunne konstatere en lørdag morgen, at toilettet på Klostertorv i løbet af natten og morgenen havde lagt rammer til lidt af hvert, og det var derfor ikke et kønt syn, som mødte aarhusianerne gennem toilettets åbne dør.
Kirkens Korshær driver varmestue, herberg og fixerum på Nørre Alle, og Lokalavisen har spurgt leder Morten Aagaard om, hvad de mange kanyler er et udtryk for.
“Det er et klart udtryk for, at misbrugerne ikke nøjes med at fixe i fixerummets åbningstid. Jeg får jævnligt klager over sprøjter, som ligger og flyder rundt omkring, og det er svært at komme til livs,” siger Morten Aagaard og fortsætter:
“Det er enormt dyrt at udvide fixerummets åbningstider, så vi er nødt til at have mere rengøring. Vi er forpligtede til at holde området rent. Både os og kommunen, og jeg vil fremover forsøge at sende en af vores frivillige ned og rydde op hver lørdag morgen.”

Paradis og opdragelse

Selvom Korshæren og kommunen bærer en del af ansvaret for de blodige kanyler, er det i bund og grund kun misbrugerne selv, som kan komme problemet til livs.
Men det har vist sig, at det er en svær målgruppe at få til at rydde op efter sig.
“Lige når misbrugerne har fixet, får de deres flig af paradis, og så er der ikke megen omtanke. Og så er de dårligt opdragede. Jeg vil sætte sedler op, hvor jeg beder brugerne om at rydde op efter sig, og jeg vil bede personalet i fixerumemt om at indskærpe det overfor brugerne,” siger Morten Aagaard og tilføjer:
“Og så må vi håbe, at kommunen også skærper indsatsen. Vi savner virkelig den sociale vicevært, for han holdt problemet i skak.”

Svært at rekruttere

Morten Aagaard er ikke den eneste, som savner den sociale vicevært.
Mette Grandjean, som er centerchef i Center for Akut Opsøgende Indsatser, fortæller, at området har været uden social vicevært siden nytår.
“Da stofindtagelsesrummet blev oprettet, fik vi en bevilling til to seniorjobbere (seniorjobbere er personer, der er røget ud af arbejdsmarkedet i en sen alder, og som skal hjælpes tilbage inden efterlønnen, red.), som skulle være sociale viceværter. Det er i øjeblikket ikke muligt at få nogen til at fylde stillingen. Puljen af seniorjobbere er halvtom, og de som er tilbage, magter ikke opgaven,” siger Mette Grandjean og fortsætter:
“Vi rykker i jobcentret for at få en ny seniorjobber, og vi gør opmærksomme på, at det er akut.”
En eventuel ny seniorjobber vil blive en del af det opsøgende team, som blandt andet består af socialpædagoger og gadesygeplejesker, der alle har kontakt til de mest udsatte borgere.
“Jeg har bedt jobcentrene om, at der måske kunne findes andre ordninger, hvis det ikke lykkes os at finde en ny seniorjobber. Men det er et hårdt miljø at arbejde i, så vi skal bruge en person med noget ballast og pondus,” siger Mette Grandjean.
Det har desværre ikke været muligt at få en kommentar fra socialrådmand Thomas Medom (SF).

null

Publiceret 19 March 2015 15:00