Det er torsdag aften. En helt almindelig dag for ganske mange. Og det tyder alt også på her på Oddervej 19. Det eneste, der røber, at her er sket noget usædvanligt, er de to sendevogne fra henholdsvis Danmarks Radio og TV2. Så ikke en helt almindelig dag, for dem, der interesserer sig for mad og især dem, der sigter mod stjernerne. For så er denne dag helt speciel. Den franske Michelin-Guide uddelte torsdag nemlig for første gang nogen sinde tre stjerner i Aarhus. Den ene stjerne gik , til Restaurant Frederikshøj og Wassim Hallal.
Ingen raketter
Men der er ingen festfyrværkeri, der modtager gæsterne, der har været så heldige at få bord i restauranten på denne for Aarhus så specielle dag. Herunder Lokalavisen på læsernes vegne.
En værtinde byder velkommen og hjælper os af med overtøjet, og så bliver vi bedt om at følge med en meget høj tjener, der viser os til vores bord.
Vi ønsker tillykke til begge, og de svarer med et stille og høfligt mange tak.
Vi har bord til klokken 19.15, og derfor er restauranten ganske fuld, da vi sætter os.
Folk sidder i dæmpet samtale over maden.
Det er først, da Wassim Hallal kommer ind fra køkkenet for at rive trøfler ned over en af de mange retter på menuen, at man aner, at noget helt specielt er sket.
Alle gæster ønsker tillykke og en enkelt forsøger sig med en klapsalve. Men det er dog for påtrængende for de fleste gæster og klapperiet dør ud.
Glad indehaver
Min medspiser og jeg ønsker også tillykke og spørger, hvordan mesterkokken har det lige nu.
“Jeg har det dejligt, det er helt fantastisk, og det er skønt at have fået Aarhus på det gastronomiske landkort” siger Wassim Hallal.
På spørgsmålet om han har fejret stjernen, lyder det:
"Jeg har fået et enkelt, lille glas champagne, men ellers har der ikke været tid. Vi må fejre det på søndag, når personalet har fri," siger han med et genert smil, mens han på bløde sko svæver tilbage til køkkenet.
Vi vælger en seks-retters menu, da vi får oplyst af tjeneren, at den ene ikke kan vælge en tre-retteres menu og den anden en seksretters. Lidt ærgerligt, for med de mange, lækre snacks, der bliver serveret, mens vi venter, ender det med, at min medspiser må spise næsten hele to af mine retter udover sine egne.
Men allerførst bliver vi spurgt, om vi ønsker et glas champagne, hvilket vi begge takker ja til. Et glas Gosset Cuvee Celebris Rose og et fra Pierre Peters.
Tjener tager selfie
Tjenerne er alle venlige, korrekte, ekstremt professionelle med vægten lagt på at være tjenende ånd uden at være underdanig. Som aftenen skrider frem bløder de heldigvis op og bliver lidt mere løsslupne. De tager en selfie med min mobiltelefon og en anden tjener forsøger at bilde os ind, at de kartofler, vi får til hovedretten, er fra kartoffel-avler Peter Mikkelsen, samt at de ved hjælp af en ny teknik har været lagret siden 1982. Og derfor har de den marmorerede overflade. Det bliver sagt så overbevisende, at vi rent faktisk tror på det. Næsten.
Men videre til den spændende menu. Første, rigtige ret efter snacks er kammusling med diverse variationer over selleri, og så har muslingen fået guld-låg på - også lavet af selleri. Den smager som stivnede skyer, der er farvet. Betagende.
Der falder flere sjove bemærkninger om maden hen ad vejen, og det er befriende, at man ikke tager sig selv og sin kokkereren så højtideligt. Blandt andet er beskrivelsen af en af de til en ret tilhørende bolle, at den godt kan reagere ret aggressivt, når man skærer i den.
Fejet af bordet
Mellem hver ret kommer en tjener hen til bordet med en bordfejer, som vedkommende bruger til at fjerne krummer med.
Min medspiser siger, at han bare plejer at feje det ned på gulvet, hvortil tjeneren replicerer, at det så nok heller ikke er ham, der skal gøre rent derhjemme.
Alle retter og vine bliver desuden behørigt præsenteret, og det kan ikke undgås, at tjeneren ind i mellem er opslugt af at fortælle om den gode mad og de dyrebare dråber.
Det får dog chef og indehaver Wassim Hallal til at sige, at nu skal han ikke snakke så meget, for vores mad bliver kold.
Vi svælger yderligere i pighvar, foie gras, okse samt to desserter, den ene med boldappelsin. Den ligner en stor guldkugle, og vi får at vide, at vi skal slå hul på den med forsigtighed. Min medspiser har mange kræfter, og det bevirker, at guldskallen nærmest eksploderer på tallerkenen og ud på bordet.
En enkel plet på stjernen
Vi takker nej til kaffe og sødt, da vi er ved at revne og efter tre timer i et fantastisk mad-tempel, beder vi om regningen.
Skulle man rive et lille, bitte trøffelskår i glæden og smagen af Wassims mad og udvalgte vine, så ville det være, at vinen ifølge vores fornemmelse ikke i samme grad som på Restaurant Miro i midtbyen er specielt tilpasset til maden. Måske fordi det på Miro er indehaver Toni Leichtle selv, der både komponerer mad og køber vine hjem.
Bevares, det er absolut fremragede vine, men vi har ikke det samme smagseksplosion i munden, når vi smager mad og vin samtidigt.
Regningen lød på 3.120 kroner. Godt min medspiser selv betaler, for han spiste og drak for 1.700 kr.
Vi må fejre det på søndag, når personalet har fri
Wassim Hallal, nybagt stjerneholder og michelin-kok
Fakta:
Restaurant Frederikshøj
Oddervej 19
8000 Aarhus C
Menu:
Kammusling Selleri Guld
Pighvar Trøffel Musling
Foie Gras Kalvebrissel Havtorn
Okse Rødbede Spæd fennikel
Ananas Kokos Vanilie
Blodappelsin Krydderkage Karamel
6 retter kr. 895,-
6 retter med vinmenu kr. 1.540,-
Mineralvand per person 50 kroner
Menuen serveres til hele bordet
Vi fik yderligere et glas champagne til 250 kroner
Vi spiste for 3.120 kroner