Selvom nogle af stofferne hos Kludemanden er temmeligt psykedeliske at se på, så er der trods alt kun tale om den slags stoffer, man syr med, forsikrer Gitte Kortsen og Lars-Peder Pedersen, som ejer forretningen.

Selvom nogle af stofferne hos Kludemanden er temmeligt psykedeliske at se på, så er der trods alt kun tale om den slags stoffer, man syr med, forsikrer Gitte Kortsen og Lars-Peder Pedersen, som ejer forretningen.

Kludemanden:

Harlev-par høje på stoffer gennem 36 år

“Så længe der ikke er tale om de hårde stoffer, så går det nok,” siger den ene halvdel af stof-butikken Kludemanden i Harlev

Af
Christina Johansen

Christina S. Johansen

Der er stoffer i lange baner hos Kludemanden på Harlev Kirkevej 1 i Harlev.
Det er ikke helt så farligt, som det lyder. Kludemanden forhandler nemlig den slags stoffer, som man bruger til at sy med. Desuden bugner forretningen af alverdens andet sytilbehør.
Butikken ligger ret meget ude på landet i forlængelse af Gitte Kortsen og Lars-Peder Pedersens lille landbrug gennem 35 år med heste, køer, høns, katte og en hund.
Det er måske ikke umiddelbart en butik, som vækker så megen opsigt, men alligevel har den eksisteret i minimum 36 år og har kunder fra det meste af landet.
“Mange af vores kunder kan huske, at de selv har været her med deres forældre. De bliver helt nostalgiske over at se, at giraffen stadig er her,” siger hun grinende med en henvisning til sig selv.
“Det er faktisk ikke i Harlev, de fleste af vores kunder kommer fra. Vi har mange, som kommer langvejsfra. Bare i denne uge har vi haft kunder fra eksempelvis Odense og Holstebro. Når de alligevel er på disse kanter, så har de en fast tradition med lige at skulle forbi os,” siger Gitte Kortsen.

Med 50 år på bagen

Stofbutikken Kludemanden er egentlig efterkommeren af det, der for 50 år siden hed Åbyhøj Produkthandel, som Lars-Peder Pedersens far ejede. Under det navn flyttede butikken ind i et gammelt værksted bag Statoil i Harlev i slut 70'erne. Dengang gik forretningen ud på at sende små stykker stofrester fra fabrikker med godstog til udlandet, hvor de kunne blive genbrugt. De lidt større stykker stof syede kvinderne af.
Da Gitte Kortsen som 19-årig begyndte at arbejde i virksomheden, pressede hun på for, at forretningen også skulle sælge lidt tråd.
“Så startede vi ud med 40 ruller, og så gik det ellers slag i slag. Pludselig gik det stærkt med at udvide sortimentet,” fortæller hun.

Facebook øger kendskabet

Da bygningen, hvor Netto i Harlev ligger i dag, blev sat til salg i 1981, flyttede forretningen dertil.
Den var nu en egentlig syforretning og i takt med, at kunderne selv begyndte at kalde butikken for Kludemanden, så blev det altså navnet.
På denne adresse lå butikken frem til for ni år siden, hvor lageret brændte.
“Folk troede, at det var hele butikken, som var brændt, så de stoppede med at komme,” fortæller Gitte Kortsen.
Det var på dette tidspunkt, at Gitte Kortsen og Lars-Peder Pedersen valgte at rykke butikken hjem på deres egen matrikel.
“Samtidig ville jeg gerne ned på halv tid - så jeg kom altså ned på 37 timer,” siger Lars-Peder Pedersen med et grin.
“Tænk sig, mange kører en time hver vej for at komme på arbejde og hjem hver dag - vi kan nøjes med at gå 15 meter. Det er da fantastisk,” siger Gitte Kortsen.
Det har dog krævet sit at få kunderne og kendskabet til butikken til at vare ved. Men her er kommet hjælp fra den digitale verden.
“De forskellige sy-grupper på Facebook har udbredt kendskabet til butikken enormt - der går næsten ikke en dag, uden der er kunder, som nævner Facebook,” forklarer Gitte Kortsen.

Giver stof til eftertanke

Gitte Kortsen betragter selv Kludemanden som en hyggelig hule af stof.
For mange af butikkens kunder handler et besøg her om mere end bare nål og tråd.
“Der er mange kunder, som jeg snakker privat med. Mange betragter nok lidt et besøg hos os som at gå til frisøren - de deler med andre ord sorger og glæder med os, og vi tager os tid til at snakke med dem,” siger Gitte Kortsen, som beskriver kundegrundlaget som “alt fra damen i den fine minkpels til damen på kantanthjælp.”
Ikke så overraskende er Gitte Kortsen selv meget glad for at sy.
“Det er træls at prøve tøj, hvis man ikke lige er en standardstørrelse. Så alt hvad der hedder bluser, syr jeg selv. Så går der også lidt sport i at se, hvor hurtigt man kan sy tingene færdig,” siger hun og fortsætter:
“Hvis jeg skal til Aarhus for at shoppe og ikke finder noget, jeg kan lide og passe, indenfor de første to timer, så kan jeg faktisk sy det hurtigere selv. Og så får jeg tilmed noget, som ingen andre har.”
Derfor er Gitte også altid klar på at give kunderne lidt inspiration med hjem - eller som hun selv siger:
“Vi giver gerne lidt stof til eftertanke.”

null

Publiceret 16 March 2015 16:00