“Vi mødte ind klokken seks om morgenen for at lave mælkeblanding til børnene. Mødrene ringede på en klokke, og afleverede deres børn til os. Her badede vi dem på spædbarnsstuen, gav dem mad, og så fik de institutionens tøj på.”
Sådan lyder fortællingen fra 64-årige Bente Brix, der for mere end 40 år siden var i det, der dengang blev kaldet forpraktik. En praktisk erfaring man skulle gøre sig, inden man kunne få lov til at starte på seminariet.
I dag er hun pædagogisk leder af dagplejen i Beder-Malling, og den 14. marts kan hun fejre 40 års jubilæum, da hun har været i Børn og Unge i Aarhus Kommune gennem alle årene. Og på grund af sine mange års tro tjeneste, får hun også Dronningens Fortjenstmedalje.
Kolossal udvikling
Bente Brix, der bor i Harlev, har oplevet en stor udvikling både i den måde, man er pædagog på, men også i forhold til, hvordan institutionerne er opbygget i dag.
Da hun startede for 40 år siden, fandtes der ikke så mange institutioner i oplandet, og de integrerede af slagsen var slet ikke opfundet. Hun var dog så heldig, at hun fik lov til at være med til at starte de første i Aarhus Kommune.
“Tidligere talte vi mere til børnene i stedet for med børnene. Der er sket en kæmpe udvikling på det område også,” siger hun med et smil.
Gummistøvler og mad
Hun er også fra en tid, hvor børnene fik udleveret tøj, regntøj og gummistøvler af institutionen, og hvor madlavning sammen med børnene var en selvfølgelighed.
“Den idé kan jeg stadig godt lide, og derfor er jeg også glad for, at vi tilbyder mad til børnene i dagplejen. Jeg har haft det med maden med mig, siden jeg lavede mælkeblandinger til de små spædbørn.”
Det foregik dengang på Egmontgården i sydbyen, hvor enlige mødre boede med deres børn.
Hun boede på elevgangen, og når de små sov middagslur, havde hun fri, og så mødte hun igen og var der indtil klokken 17.30.
“Vi taler rigtig meget om fleksibilitet i dag, men vi har jo faktisk været der engang,” siger Bente Brix.
I forhold til tidligere har hun oplevet, at forældrene er blevet en større og større del af institutionerne.
“I dag kan forældrene få lov til at låne huset her (dagplejernes hus i Beder-Malling, red.). Det er meget anderledes i forhold til, at forældrene stod og ringede på en dørklokke for at aflevere deres børn.”
Flere år endnu
Selv om hun har været i gamet i 40 år og for længst kunne være gået på efterløn, har hun ingen planer om at stoppe.
“Jeg har virkelig oplevet og prøvet rigtig meget gennem tiden, og jeg har altid brændt for det. Jeg er enormt glad for mit arbejde,” siger Bente Brix, der glæder sig til at modtage Dronnings Fortjenstmedalje, og til at hun skal over og trykke hende i hånden.