Jette Skive (DF), der er rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune, tjekker ikke de sociale klausuler, medmindre medarbejdere henvender sig.

Jette Skive (DF), der er rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune, tjekker ikke de sociale klausuler, medmindre medarbejdere henvender sig.

Arbejdsforhold:

Social klausul er uden reel betydning

Ved udbud underskriver private firmaer kommunens sociale klausuler, men det tjekkes ikke om aftalerne overholdes. Stærkt kritisabelt, vurderer forsker

Af
Louise Nyvang Burmeister

Den reelle betydning af kommunens sociale klausuler er meget begrænset og kan endda være konkurrenceforvridende. Det vurderer ekspert i offentlig udlicitering, Christian Lindholst.
For at sikre at private firmaer lever op til overenskomstmæssige krav til medarbejderforhold, forlanger Aarhus Kommune, at de skal underskrive såkaldte sociale klausuler, hvis de vinder et udbud.
I disse klausuler står der, at medarbejderne ikke må stilles ringere, end hvis der var overenskomst.
Ifølge rådmanden for Sundhed og Omsorg tjekker forvaltningen ikke regelmæssigt, at disse klausuler overholdes.
Hvordan sikrer I jer, at den sociale klausul overholdes?
“ Jeg går ud fra, at når vi indgår en kontrakt med et firma, så overholder det firma aftalen, ellers er det løftebrud, og så kan vi sige farvel til det firma,” siger Jette Skive (DF).
Så I tjekker ikke, at kontrakten overholdes?
“Nej, jeg går ikke ind og tjekker et privat firma,” siger Jette Skive.
Efter det seneste udbud på hjemmehjælpsområdet, lyder der kritik fra fagforeningen FOA, som mener, at ikke alle firmaer lever op til overenskomsten på området.
Det får dog ikke rådmanden på området, til at ville undersøge sagen nærmere.
“Nu har jeg aldrig været bekymret på en fagforenings vegne. Jeg går ud fra, at personalet råber vagt i gevær, hvis forholdene ikke er, som de skal være. Jeg bruger ikke penge på at tjekke private firmaer. Jeg er mere interesseret i, at borgerne får den hjælp, de skal have, i stedet for om FOA får nye medlemmer,” siger Jette Skive.

Bør tage sagen seriøst

Ifølge adjunkt i statskundskab og forsker i offentlig udlicitering ved Aalborg Universitet, Christian Lindholst, er det meget væsentligt, at kommunen følger op på den sociale klausul.
“Hvis man ikke tjekker, at firmaet rent faktisk overholder den klausul, så er den ikke det papir værd, den er skrevet på. Kommunen bør tage den her sag meget seriøst,” siger Christian Lindholst og tilføjer:
”Hverken kommunen eller rådmanden har mulighed har for at vide, om borgerne får den hjælp, de skal have, eller om øvrige krav i kontrakten er overholdt, hvis rådmanden ikke løbende sørger for at kommunen tjekker op på om det pågældende firma overholder de indgående kontrakter. Det er simpelthen dårlig kontraktstyring,” siger forskeren og fortsætter:
”Yderligere vil det være konkurrenceforvridende og dermed juridisk set stærkt kritisabelt. Rådmanden signalerer jo til tidligere og kommende tilbudsgivere med den pågældende sag, at det ikke kan betale sig at indregne omkostninger til overholdelse af eksempelvis sociale klausuler,” siger Christian Lindholst.
Han vurderer, at en sådan praksis på sigt vil medføre, at socialt ansvarlige firmaer forsvinder fra det offentlige marked.
“Firmaer med en flosset moral om at 'går den, så går den', vil simpelthen kunne levere billigere tilbud i en konkurrencesituation og dermed vinde de offentlige kontrakter,“ siger Christian Lindholst.

null

Publiceret 03 March 2015 12:00