Martin Jørgensen som de fleste husker ham på banen. Foto: Foto Trine, vildmedfoto.dk.

Martin Jørgensen som de fleste husker ham på banen. Foto: Foto Trine, vildmedfoto.dk.

Martin Jørgensen:

“Forældre skal holde op med at pace deres børn”

Man skal have lysten til fodbold, ellers når man ikke toppen, uanset hvor meget forældre presser på

Af
Ina Bjerregaard

Han spillede sin sidste hjemmekamp som professionel fodboldspiller den 23. november 2014 på hjemmebane, hvor AGF vandt 1-0 over Lyngby.
Efter sejren stod den på farvel med taler, blomster og hyldest til en spiller, der af mange betegnes som ydmyg, høflig, fair og gennem-reel.
"De skulle bare vide," siger tidligere landsholdsspiller Martin Jørgensen til Lokalavisen Aarhus Weekend. Mens han både griner og rødmer ganske let.

God kaffe

Avisen møder ham på en lille café ved navn Caffé Ispirazione i Ålborggade. Her kan han godt lide at købe sine kaffe, fordi den både er god og billig. Og her taler han italiensk med indehaveren Giovanni Ferraro, der kom til Danmark i 2006 fra Firenze.
Den by besøger Martin stadig, når han er på ferie, men ellers er det Danmark og Risskov, der nu er base for familie og arbejde, der til dels stadig handler om fodbold.
Han træner AGF's U/14-hold, og så skal han til at være kommentator for Viasat. Derudover arbejder han fast i det familieejede rejsebureau "De Grå Busser".
Han er tilfreds med, at folk har fået den opfattelse af ham, at han er ordentlig.
"Jeg er glad for, det er dét indtryk, folk står med, for jeg er opdraget til, at man skal opføre sig pænt og at et ord er et ord," siger Martin Jørgensen.
Men han indrømmer også, at han kan blive ilter.

Med sine to børn til afskedskampen mod Lyngby. Foto: Foto Trine, vildmedfoto.dk.

Med sine to børn til afskedskampen mod Lyngby. Foto: Foto Trine, vildmedfoto.dk.

Sparker ikke til ting

"Jeg har da temperament inde bagved, men jeg har været vant til i mange år, at nogen fortalte mig, hvad jeg skulle gøre, det var ikke rigtig til diskussion, så up front er jeg god til at skjule, hvad jeg mener om forskellige ting, men jeg kan sagtens blive sur. Især hvis jeg har tabt en kamp. Jeg sparker ikke til ting, men jeg sidder lidt for mig selv i stedet. For at sparke til ting, efter man har tabt, er ret ligegyldigt. Det hjælper ikke. Man skulle have sparket lidt mere inde på banen. Og så kan jeg blive skuffet og være nærtagende, når folk ikke tror på mig eller det, jeg siger. Det går mig på, hvis folk tror, jeg ikke er ærlig. Så kan jeg godt blive pigesur," siger Martin Jørgensen.
Pigesur ser han nu ikke ud, snarere travl.
"Det er lidt hektisk i øjeblikket, efter jeg er stoppet. Jeg har mere travlt nu end før, hvor jeg spillede fodbold. Jeg har jo mit rejsebureau, "De Grå Busser", hvor jeg sidder dagligt, og så træner jeg U-14 drenge to eftermiddage samt en kamp om ugen, og så skal jeg til at lave noget for Viasat."

Martin Jørgensen på caféen, hvor han taler italiensk med indehaveren. Foto: Ina Bjerregaard.

Martin Jørgensen på caféen, hvor han taler italiensk med indehaveren. Foto: Ina Bjerregaard.

Know-how giver tryghed

Så fodbolden fylder stadig meget i hans verden og har gjort det, fra han var helt lille. Det har givet ham en balance i livet.
"Det giver en tryghed at være god til noget, og jeg har altid været god til fodbold," siger Martin Jørgensen og uddyber:
"Jeg kunne spille fodbold bedre end de fleste, så jeg skulle ikke søge efter noget andet, hvor jeg kunne hævde mig. Der var en masse andre, der var meget bedre end mig til alt muligt, men jeg var altså god til at spille fodbold. Det var min ting. Jeg kan ikke synge og ikke danse. Og jeg har takket nej til 'Vild med Dans' tre gange," siger han og griner.
Han ser tilbage på karrieren med glæde.
"Jeg er glad og stolt over det, jeg har opnået. Og jeg er det nok mere nu, hvor jeg er færdig i professionel fodbold. Det er først, når man gør tingene op bagefter, man kan se, hvad man opnåede. Sammenligne sig med andre, og så kan man se, det er et felt, der snævrer ind. Så tænker jeg, at jeg måske har gjort det godt nok alligevel. At alle de timer på træningsbanen har været det værd. Og jeg har opnået noget, som ikke så mange andre har. Så bliver man glad."

Krop sagde stop

Omstillingen fra prof-fodbold i Italien til et liv i Danmark først som spiller og nu træner har ikke været så vanskelig.
"De ydre rammer har været nogle helt andre. Og så har skuffelserne været større hjemme end ude. For vi rykkede jo ned to gange med AGF, og det har jeg aldrig prøvet før," siger Martin Jørgensen.
Det var kroppen, der fik Martin Jørgensen til at indstille sin spillerkarriere.
"Det var det fysiske aspekt, der fik mig til at stoppe. Det var blevet for hårdt. Jeg kunne lige være med, men hang i med det yderste af neglene og havde det hårdt resten af dagen. Så generelt var jeg bare brugt. Til sidst var det ikke sjovt. Navnlig ikke når man hader at tabe, og det gør jeg."
Hans råd til andre der gerne vil nå langt i fodbold er enkelt.

Kun en vej frem

"Det er træning, træning og træning. Der er ingen smutveje. Det er hårdt arbejde, det er kedeligt, koldt, vådt, og træneren er et fjols. Så man skal have lyst til at træne, og man skal brænde for det. Gør man ikke det, når man ikke toppen. Så her kommer en løftet pegefinger til alle de forældre, der pacer deres børn. For har ungerne ikke den indre lyst til at spille fodbold, så er det blot et spørgsmål om tid, inden de stopper, fordi det bliver for hårdt."
Selv spillede Martin Jørgensen i hvert eneste frikvarter og voksede op over for en fodboldbane. Nu cykler han i stedet for, og han kan godt lide at køre i bjerge.
"Så kan jeg tænke, og jeg kan godt lide mit eget selskab en gang i mellem."
Han kan også godt lide bøger.
"Min tidligere holdkammerat Leon Andreasen kaldte mig morfar, fordi jeg læste, når vi var på træningslejr. Jeg kan lide alle former for krimier. Jo Nesbø, Ken Follett og Jan Guillou. Og så er jeg selv nævnt i en. Forfatteren hedder Jens Lapidus, og han beskriver en scene, hvor en af personerne i bogen sidder og ser italiensk fodbold, og så scorer jeg," siger Martin Jørgensen.
Bogen er fra Stockholm-Noir-serien, og titlen er: "Aldrig fucke op".
Det har Martin Jørgensen vist heller ikke gjort.

Faktaboks
Martin Jørgensen, født 6. oktober 1975 i Ryomgård. Martin Jørgensen spillede først i Midtdjurs IF, hvor AGF's talentspejdere fik øje på ham. Han skiftede som 13-årig til AGF og debuterede på U-19 landsholdet 11. november 1992. Derefter U-21, og i 1997 skrev han kontrakt med italienske Udinese. Han debuterede på A-landsholdet 25. marts 1998 og blev udtaget til VM i fodbold 1998. Her spillede han i startopstillingen i samtlige danske kampe, og han scorede sit første A-landsholdsmål i kvartfinalen mod Brasilien. Efter Udinese skiftede han i 2004 til Fiorentina, I 2010 skiftede Martin Jørgensen tilbage til AGF og i november 2014 meddelte Martin Jørgensen, at han indstillede sin aktive karriere. Han nåede at spille 102 landskampe for Danmark.

null

Publiceret 22 February 2015 12:00