Marie Louise Wille truer de fleste på scenen som Hedda Gabler, her iført skydevåben. Foto: Rasmus Baaner.

Marie Louise Wille truer de fleste på scenen som Hedda Gabler, her iført skydevåben. Foto: Rasmus Baaner.

Truer folk med maskingevær på Aarhus Teater

Oplev Marie Louise Wille i sit livs rolle som Hedda Gabler af norske Henrik Ibsen

Af
Ina Bjerregaard

Snart kan du opleve skuespiller Marie Louise Wille med både pistol og maskingevær. For i øjeblikket forbereder hun sig til karakteren Hedda i teaterstykket ”Hedda Gabler” af Henrik Ibsen. Rollen som Hedda er ifølge teatrets pressechef, Morten Daugbjerg, Willes livs rolle. Lokalavisen Aarhus Weekend har spurgt Marie Louise Wille, hvordan hun forbereder sig til premieren.
”Jeg er ikke religiøs. Derfor har jeg ikke bestemte ting, jeg gør, udover at jeg altid køber en lille ting til mine kolleger. Og så er premieredagen jo en perfekt undskyldning til at købe en ny kjole,” siger Marie Louise Wille med et grin.
Hun har også børn, så hun sover heller ikke længe. Hun har heller ikke behov for at gå afsides og sætte sig op til en forestilling, men ser den som et fælles ansvar. Og hun beskriver processen med at stable en klassiker på benene således:
”Alle er med til at skabe. Og vi har dage, hvor vi har det sjovt og er sindssygt kreative. Og så er der dage, hvor det hele stivner. Og det er ikke sjovt.”
Hedda Gabler er fra 1890 og et af Ibsens mest berømte skuespil. Et af hovedtemaerne i det er individets mulighed for at bryde med samfundets konventioner. Helt konkret drejer det sig om hovedpersonen Hedda Gabler, som føler sig indespærret i sit ægteskab. Hendes mand, Tesman, og deres fælles omgangskreds har nogle helt bestemte forestillinger om, hvad der forventes af hende som respektabel hustru. Men Hedda vil ikke sættes i bås – hun skiller sig ud fra andre kvinder. Ekempelvis er hendes foretrukne beskæftigelse at skyde til måls med to pistoler, hun har arvet efter sin far, General Gabler. De pistoler får en afgørende rolle senere i stykket.
I Aarhus Teaters opsætning er alle skuespillere på scenen hele tiden ved et langt bord. Det er de fordi, karaktererne alligevel hele tiden er i hinandens tanker, og det symboliseres ved deres konstante tilstedeværelse. Men hvorfor er stykket om Hedda Gabler vigtigt i dag?
”Vi synes, vi er så frie Danmark i dag. Er vi ulykkeligt gift, kan vi bare blive skilt. Man er ikke forpligtet til at blive sammen. Men jeg tror, vi slet ikke er så frie. Det er en løgn, vi bekræfter hinanden i. For der skal nok være en, der lever et middelklasseliv, som ikke har lyst til at blive skilt og komme på kontanthjælp. Det gør man sig helt sikkert nogle overvejelser omkring. Nogle steder kan vi måske godt være frie, men så er det med stramme tøjler,” siger Marie Louise Wille,
Stykket spilles på Scala på Aarhus Teater, der er permiere den 31. januar, og der spilles til den 28 februar.

Resten af holdet på Hedda Gabler er på scenen under hele forestillingen. Foto: Rasmus Baaner.

Resten af holdet på Hedda Gabler er på scenen under hele forestillingen. Foto: Rasmus Baaner.

null

Publiceret 31 January 2015 11:00