Sådan ser Lisbjerg ud i dag fra luften. De lyserøde områder markerer de kommende boligområder i forstaden, der samlet set kommer til at huse op til 25.000 indbyggere. Den lyserøde stiblede linje markerer den kommende Letbane, som forventes at stå klar i første halvår af 2017. Illustration: Aarhus Kommune

Sådan ser Lisbjerg ud i dag fra luften. De lyserøde områder markerer de kommende boligområder i forstaden, der samlet set kommer til at huse op til 25.000 indbyggere. Den lyserøde stiblede linje markerer den kommende Letbane, som forventes at stå klar i første halvår af 2017. Illustration: Aarhus Kommune

Vokseværk i landsby:

Lisbjerg skal rumme 25.000 indbyggere

Byudvikling i det nordlige Aarhus skal få Lisbjerg til at vokse for fuld kraft

Af
Kim Andersen

Kim S. Andersen

I den forgangne uge har Teknik og Miljø-magistraten behandlet en indstilling om grundlaget for byggeri i et større område omkring den nuværende Lisbjerg by. Samtidig vil der blive solgt jord til to almene boligforeninger, Ringgården og AL2Bolig, til opførelse af projekter.
Med indstillingen lyder startskuddet for byudviklingen i det store byomdannelsesområde, Indstillingen åbner for udbud af byggeriet på i alt 18.500 etagemeter, som muliggør opførelse af 150-200 familieboliger. Desuden vil de to boligforeninger tilsammen opføre cirka 87 familieboliger, som ventes at stå klar, når letbanen er i drift i 2017.
Rådmand for Teknik og Miljø, Kristian Würtz (S), er meget tilfreds med, at byudviklingen i Lisbjerg nu får fart på, og at bykvalitet og byliv er i højsædet:
“Vi vil gerne skabe en ny form for forstad. Det bliver en selvstændig bydel, og vi arbejder på, at den bliver bæredygtig,” siger han.
Med tiden skal Lisbjerg huse 20-25.000 indbyggere foruden erhverv, butikker og offentlige funktioner.
“Det er på lang sigt, at Lisbjerg kommer til at rumme op til 25.000 indbyggere. Det er svært at sige, hvornår Lisbjerg bliver så stor. Det kommer an på, hvad de første tilflyttere synes om det. Men hvis Aarhus' generelle befolkningsvækst fortsætter med 4.-5.000 nye aarhusianere hvert år, tror jeg, vi er rigtig langt i 2030-2035. Især når Lisbjerg bliver så godt forbundet med Aarhus via Letbanen og supercykelsti,” siger rådmanden.
Han mener, at salget til de to boligforeninger og de kommende udbud markerer et vigtigt skridt mod realiseringen af fremtidens Lisbjerg som et moderne område, som også socialt hænger sammen.

Udviklingen kickstartes

Det ene projekt bliver opført af Boligforeningen Ringgården. Her er det planen, at der opføres 47 familieboliger, tegnet af RUBOW Arkitekter A/S og Regnbuen Arkitekter på de sydvendte skråninger tæt på det eksisterende Lisbjerg.
Boligforeningen Ringgårdens direktør Palle Jørgensen glæder sig over at skulle opføre projektet:
”Vi er rigtigt glade for, at vi sammen med vores gode kolleger i AL2Bolig er blevet udvalgt til at kickstarte udviklingen af Lisbjerg. Vi håber og tror, at de to boligforeningsprojekter vil sætte dagsordenen for en bydel præget af spændende arkitektur og miljø- og energimæssig bæredygtighed.”
I det andet projekt er det AL2bolig, som opfører cirka 40 bæredygtige boliger tegnet af Vandkunsten, tæt på den nye Lisbjergskole, hvor der skal være letbanestop. Letbanestoppet blev bevilliget af byrådet i 2014, men det er planen, at der kommer flere stop i Lisbjerg.
Hos AL2bolig ser direktør Allan Werge også frem til at kunne tage hul på byggeriet:
”Vi er glade for at være med til at forme den nye bydel i Lisbjerg. Vi tror på, at de to byggerier i alment regi vil være gode ambassadører til at bane vejen for en bæredygtig, dynamisk og mangfoldig bydel.”
Byggerierne er planlagt til at gå i gang kort før sommerferien og står færdige i forbindelse med Letbanen i 2017s første halvår. Indstilling fra Teknik og Miljø skal nu behandles af byrådet.

null

Publiceret 21 January 2015 12:00