Studenterpræst Jens Munk, Møllevangskirken

Studenterpræst Jens Munk, Møllevangskirken

Når festen tager over

Af
Af studenterpræst Jens Munk

Møllevangskirken

I fortællingen fra Bibelen til på søndag er Jesus sammen med sine disciple og familie til en bryllupsfest. De drikker store mængder vin, som man gjorde til bryllupper dengang. Ja, festen buldrer derudad, men pludselig slipper vinen op.
Mange af os kender den situation: Man er glad, og der er rigtig gang i festen; alle griner, har det sjovt og danser og får rigtig snakket, skålet, sunget, og det hele er bare ren lykke og glæde. Og så sker det. Der er ikke mere vin. Det kan være en rigtig partyspoiler. For er der noget bedre end at feste, have det sjovt sammen, synge, danse og sammen drikke god, velsmagende, berusende vin?
Heldigvis sker der noget vid-underligt, da vinen slipper op. Jesus redder festen og glæden; han laver vand til vin. Og ikke bare vin, men velsmagende højkvalitetsvin. Han insisterer på, at festen må fortsætte, og ikke bare fortsætte, men køres endnu mere drastisk igennem til den lyse morgen.
Mange af sådanne små fortællinger i Bibelen er lignelser. Det vil sige, de er billeder på noget andet og mere end det, de umiddelbart fortæller. Og hvad er de et billede på? De fleste af fortællingerne er et billede på, hvad det vil sige at være nær Gud. Festen er altså et billede på, hvad det vil sige at være ganske tæt på Gud.
Guds nærvær handler om at kunne give slip, lade glæden, festen, vinen, dansen og alt det, der hører med til en ordentlig fest, tage over. Jesus viser i denne fortælling, at Gud når vi ikke nødvendigvis ved at overholde en række regler for, hvad vi må og ikke må; nej, det handler nok så meget om at turde give slip og lade glæden, nærværet og samværet, der kan opstå til en god fest, råde og vejlede os på vores vandring frem mod Gud.

null

Publiceret 17 January 2015 07:00