Direktør for Fonden 2017 Rebecca Matthews hilser anbefalingerne velkomne. Foto: Per Algreen

Direktør for Fonden 2017 Rebecca Matthews hilser anbefalingerne velkomne. Foto: Per Algreen

EU-råd:

Aarhus-2017 skal være mere international

EU har evalueret Aarhus’ kulturhovedstadsplaner: Bekymringer, men også ros

Af
Louise Nyvang Burmeister

Ros for håndteringen af medarbejder-uro og for stærkt lederskab. Ris for ikke at være internationale nok og bevæge sig for langt væk fra den oprindelige ansøgning.
Det er konklusionen i seks siders rapport lavet af et EU-ekspert-udvalg, som løbende vurderer, hvordan de europæiske byer, der er udvalgt til at være europæiske kulturhovedstæder, klarer arbejdet.
Direktør for Fonden Aarhus 2017 Rebecca Matthews er ikke overrasket over rapportens anbefalinger og glæder sig over rosen.
“Overordnet set er det en positiv rapport, som anerkender det omfattende arbejde, vi har lagt i projektet hidtil. Samtidig kommer rapporten med gode og fornuftige forslag til de kommende faser i arbejdet,” siger Rebecca Matthews.
Om rapportens bekymring over den manglende europæiske vinkel på projekterne, som er under udvikling til 2017, forklarer direktøren, at sekretariatet i de seneste tre måneder har været optaget af netop dette.
“Vi har allerede fokus på de ting, rapporten fremhæver. Jeg har siden september været meget optaget af at få det internationale aspekt med, blandt andet været i Istanbul og Amsterdam,” siger Rebecca Matthews.
Også rapportens anbefaling om at i højere grad at følge den oprindelige ansøgning, er direktøren opmærksom på.
“Rapporten styrker os i, at vi er på vej i den rigtige retning,” siger Rebecca Matthews.
Leder efter programchef
Også den udskiftning, der har været i ledelsen, da først kommunikationsdirektøren og siden programdirektøren sagde op i utide.
“Rapporten roser os for håndteringen af forløbet, og for at vi ikke har tabt momentum, og det er vi glade for,” siger direktøren, der har ny kommunikationschef på plads, men kun midlertidige ansættelser som programdirektører.
“Vi ansætter forhåbentlig fra marts en ny programdirektør og derudover udpeger vi en kunstnerisk rådgiver. Sidstnævnte bliver ikke bliver en fuldtidsstilling. Jeg har allerede nu nogle i tankerne som rådgiver, men det er vigtigst at få fundet programdirektøren først,” siger Rebecca Matthews.

På vej mod 12 millioner

EU-rapporten er den første ud af to midtvejsevalueringer. Næste finder sted i 2016.
Til foråret, når det nye kunst-faglige team er på plads, vil udvalget besøge Aarhus igen.
Finder EU i 2016, at Aarhus lever op til anbefalingerne, så udløser det prisen 'Melina Mercouri Prize' og dertilhørende ca. 12 millioner kroner.
Et beløb, som Fonden Aarhus 2017 allerede har indregnet i det samlede budget på 500 millioner kroner.

2017-projekter

53 projekter er lige nu under udvikling. Bl.a.:

  • Reformationen version 2.0 Eventen markerer 500-året for Luthers reformation og gentænker gudstjenesten.
  • Symphonic Residencies Aarhus Symfoniorkester præsenterer fire symfoniske værker, der samlet udfolder det 20. århundredets historie gennem musikken
  • Rethink Stage Scala på Aarhus Teater bliver til Rethink-scenen. Gennem året vil værkerne på scenen stille det samme fundamentale spørgsmål: Hvad vil det sige at være dansker i dag?
  • Silkeborg ildfestregatta Begivenheden løftes op i international kunstnerisk klasse, når Ildfestregattaens River Art for første gang udvikles og præsenteres i samarbejde med internationale kunstnere.
  • Maria Europa Både én og 28 film. 28 instruktører, en fra hvert EU-land, har hver fundet en pige, der hedder Maria og lavet en dokumentarfilm, der på tre minutter fortæller et hjørne af hendes liv.

Publiceret 03 January 2015 12:00