DEBAT:

Velkommen til 200 flygtninge i Aarhus

Af
Af Thomas Medom

rådmand Sociale Forhold og Beskæftigelse i Aarhus Byråd

politisk leder for SF-Aarhus

Noget af det, som har gjort størst indtryk på mig i 2014 er tragedien i Syrien. Det er forfærdeligt at se, hvordan en hel befolkning går til grunde i borgerkrigens helvede. Flere end 10 millioner mennesker er drevet på flugt, og nogle få hundrede af dem finder vej til Aarhus. Syrien vedkommer også os. Og vi bør tage godt imod de flygtninge, der søger sikkerhed hos os.
God integration handler om boliger, sprogundervisning og job, men lige så vigtigt er det, når mange familier åbner vores hjem og giver husly til mennesker på flugt. Jeg glæder mig til i 2015 at gå ud med planerne om et stort folkemøde på rådhuset, hvor alle de nye flygtninge kan møde virksomheder, kulturliv, foreninger, sprogskole og almindelige aarhusianere.
Mennesker flygter ud af Syrien. Men der er også mennesker, der rejser den anden vej, hvor ufatteligt det end er. Det er foruroligende at se, hvordan unge mennesker kan blive fanget ind af fanatisme og lade sig lokke til kamp i Syrien. Heldigvis har vi et stærkt våben mod radikaliseringen. Sammen med politiet og skolerne griber vi fat i de unge og arbejder med deres værdier for at forhindre, at de drager i krig. Og på samme måde griber vi fat i dem, der kommer tilbage fra Syrien.
Washington Post, New York Times, The Guardian og en lang række andre medier fra verdenspressen viste stor interesse for vores antiradikaliseringsindsats i 2014. Der er nemlig tale om en helt unik metode, der tager afsæt i dialog og inklusion – i stedet for eksklusion. Og den virker. Rejsetrafikken til Syrien fra Aarhus er stoppet og de unge, der kommer hjem, bliver ikke terrorister.
Aarhus er blevet en multikulturel by. Uden at være naive skal vi agere efter det og give plads. Derfor er det også vigtigt for SF, at vi i 2015 fortsætter arbejdet med at realisere helhedsplanen for Gellerup med uformindsket styrke, så vi får et samlet, mangfoldigt Aarhus. Og hvis det bliver med en stormoské på Bautavej, der samler sunni og shiamuslimer i byen, vil det være en understregningen af, at religionsfriheden stadigvæk gælder i vores land. Troen på vores frihedsrettigheder må være stærkere end frygten for fundamentalistiske udgaver af islam.
Godt nytår.

null

Publiceret 02 January 2015 13:45