Tidligere indbrudstyv afslører tricks:

Bankede på og spurgte efter Peter

Robert Nyborg fra Aarhus er tidligere indbrudstyv. Han giver her fif til at undgå ubudne gæster i hjemmet

Af
Christina Johansen

Christina S. Johansen

I dag er han ude af kriminalitet og driver sit eget vagtfirma, men tidligere var han en erfaren bandit i Aarhus. Robert Nyborg har lavet “et par hundrede” indbrud, som han selv udtrykker det.
Han fortæller, at det var yderst sjældent, at nogen opdagede ham i gerningsøjeblikket, og han er aldrig blevet snuppet på et villaindbrud.
“Jeg tog gerne ud i de kvarterer, hvor folk har penge, og der er lidt afstand mellem husene. Så gik jeg lige en tur ned ad vejen først for at spotte, om der var nogen, som ikke var hjemme,” fortæller Robert Nyborg, som fortsætter:
“Så bankede jeg på. Hvis nogen åbnede, spurgte jeg: 'Er Peter hjemme?' Og så gik jeg igen. Hvis ingen åbnede, fandt jeg gerne et vindue, som jeg kunne liste af - jo mindre larm, for at komme ind, jo bedre.”
Se også tv-interviewet med Robert Nyborg: "Jeg var et dumt svin"

Ikke altid planlagt

Robert Nyborg er opvokset i Egå, men har også boet i Gellerup, Viby og på Frederiksbjerg.
Han fortæller, at det der med “lige at lave et indrud” ikke altid var særlig planlagt:
“Jeg har måske siddet og røget hash og har så fundet ud af, at jeg manglede penge.”
Når først Robert Nyborg var inde i husene, fulgte han en rimelig fast procedure.
“Det første, jeg gjorde, var altid at finde en udgang. Dernæst hurtigt rundt og finde værdier - natbordet, badeværelset, medicinskabet, de små skuffer i stuen - måske fandt jeg en taske derude til at bære tingene hjem i,” forklarer han.
Se også tv-interviewet med Robert Nyborg: "Straf os hårdere" 

Gør tyven synlig

Robert Nyborg er hurtig til at slå fast, hvad der afskrækker en indbrudstyv allermest.
“Gør tyven mere synlig. Det værste, en tyv ved, er synlighed,” siger han.
Det vil altså sige, at man eksempelvis skal undgå mørke kælderskakter eller lignende.
“Der er ingen grund til at gøre indbrudstyvens arbejdsbetingelser alt for gode. Så sæt simple kameraer og sensorer op. Man kan få fine, billige alarmsystemer, hvor naboen får en melding, hvis der er indbrud,” forklarer Robert Nyborg.

Snak med ukendte folk

Netop naboerne er faktisk den allerbedste “tyverialarm”, som man kan anskaffe sig, mener han. En velfungerende Nabohjælp betyder nemlig alverden for en indbrudstyv. Men man skal gå ind i det fuldt ud.
“Tyven kender tricksene. Og det hjælper ikke noget at tænde lyset, hvis postkassen er fyldt - men det hele tilsammen virker! Sørg også for at spørge ukendte personer i nabolaget om du kan hjælpe dem med noget,” siger Robert Nyborg.
“Det er ikke farligt at spørge, så længe det er før kriminaliteten, men lad være med at henvende dig under indbruddet, så hellere ring til politiet - og hellere én gang for meget end én gang for lidt.”

null

Publiceret 23 December 2014 12:00