Fødevarebankens varevogn er netop ankommet, og Tenna Holmelund, der er køkkenleder på KofoedsSkole, tager imod blandt andet brød, boller, spidskål, porrer, yoghurt og æg.

Fødevarebankens varevogn er netop ankommet, og Tenna Holmelund, der er køkkenleder på KofoedsSkole, tager imod blandt andet brød, boller, spidskål, porrer, yoghurt og æg.

Med på tur:

Fødevarebanken gør madfrås til måltider

Fødevarebanken kommer ud til 19 væresteder og herberger i Aarhus med friske madvarer, der ellers var endt som skrald

Af
Louise Nyvang Burmeister

Yoghurt, smør, pølser, ost og spidskål læsses om bord på køle-varevognen.
Klokken er kvart over otte om morgenen, og to frivillige er netop trådt ind ad døren til Fødevarebanken i industrikvarteret på P.O. Pedersens vej i Skejby.
Organisationen, der indsamler overskudsmad fra fødevareindustrien og bringer det ud til blandt andet herberger og væresteder, begyndte i 2009 i København og er nu kommet til Aarhus.
Fra den store lagerhal i den nordlige del af byen opbevares blandt andet grøntsager fra Aarstiderne, hvorfra Fødevarebanken får en leverance hver torsdag.
I dag pakker driftsassistent Carsten Danielsen og de to frivillige chauffører, Ole Jespersen og Asger Mandø, blandt andet spidskål.
“I skal ikke have alle 34 kasser med i dag,” lyder det fra Carsten Danielsen, der sammen med leder Jesper Kinnerup er de to lønnede kræfter i Fødevarebanken i Aarhus.
Ellers klarer 25 frivillige arbejdet med at bringe maden ud til dem, der mangler.
“Jeg gør det, fordi det er fantastisk at se, hvor glade modtagerne bliver. Det smitter helt vildt,” siger Asger Mandø, der som kaptajn har sejlet verden rundt, men de senere år har trappet arbejdet ned.
“Nu er jeg inde i en periode, hvor jeg har tid til det her,” siger han.
Ole Jespersen har helt sagt farvel til arbejdsmarkedet.
“Det er et meget meningsfyldt arbejde. Der er meget fornuft i at bringe mad ud til folk, der kan bruge den,” siger Ole Jespersen.
Første stop på turen er Bilka i Tilst, hvor de to frivillige henter bagerens overskud af brød og boller.
Alt bliver noteret ned i den medbragte mappe, så de ved nøjagtigt, hvor meget de har med.

Ole Jespersen pakker Fødevarebankens bil med bl.a. yoghurt.

Ole Jespersen pakker Fødevarebankens bil med bl.a. yoghurt.

“Så må vi google det”

Efter et hurtigt stop ved Dagrofa i Brabrand, hvor mascarpone og æg tilføjes, går turen til Kofoeds Skole i Toldbogade.
“Vi er hos jer om ti minutter.”
Asger Mandø ringer fra bilen til skolen, der tilbyder elevpladser til socialt udsatte, og da fødevare-bilen parkerer ude foran, står tre modtagere klar.
“Vi får nogle gange ting, vi aldrig har set før, men så må ind og google det,” siger Tenna Holmelund, der er køkkenleder på Kofoeds Skole, der i en måneds tid har modtaget råvarer fra Fødevarebanken.
“Vi er rigtigt glade for det. Vi kan godt mærke, at vi laver mere mad nu, og folk får for eksempel langt flere grøntsager end ellers. Også økologiske, som de ellers ikke ville få, fordi det ikke ville hænge sammen økonomisk,” siger Tenna Holmelund.
Køkkenet på Kofoeds Skole laver hver dag frokost til omkring 60 personer.
I dag står menuen på suppe, lavet udelukkende af råvarer fra Fødevarebanken.
“Folk har taget rigtigt godt i mod det. Det betyder, at vi skal være mere kreative, når vi laver mad, for vi får ofte nogle lidt specielle råvarer eller meget af en speciel vare. For eksempel lavede vi banan-pesto. Det er dejligt, fordi det udfordrer os og vi får lavet nogle lidt sjovere og mere spændende retter,” siger Tenna Holmelund.
Også en kasse spidskål endte hos Kofoeds Skole.
Der var små sorte pletter på de øverste blade fra insektbid.
“Kålen fejler ingenting, men på grund af pletterne har producenten valgt ikke at sende kålene ud i butikkerne. Det kommer så os til gode,” siger Jesper Kinnerup, der er driftschef i Fødebanken i Aarhus.
I køkkenet bliver noget af spidskålen brugt med det samme, andet bliver hakket og frosset ned.
“Vi siger næsten aldrig nej til noget. Eventuelle rester får vores elever med hjem,” siger køkkenlederen.
Udenfor krydser Fødevarebankens to frivillige leverancen af på sedlen og kører videre til næste stop.
I alt 19 modtagere får hver uge besøg af Fødevarebanken.

Asger Mandø noterer hvad Fødevarebankens bil læsser af til Kofoeds Skole.

Asger Mandø noterer hvad Fødevarebankens bil læsser af til Kofoeds Skole.

34 kasser spidskål bringer Fødevarebanken ud til væresteder.

34 kasser spidskål bringer Fødevarebanken ud til væresteder.

null

Publiceret 19 December 2014 12:00