DEBAT:

Lad os fjerne behovet for julehjælp

Af Jens Joel, medlem af Folketinget (S), Gudrunsvej 58, Gellerup, 8220 Brabrand

Trods kulden var en række frivillige, min gode kollega Nicolai Wammen, og jeg selv på Strøget mandag 15. december for at samle ind til Dansk Folkehjælps' julehjælp. Det gjorde vi, fordi Dansk Folkehjælp har fået hele 13.000 ansøgninger om julehjælp i 2014.
13.000 ansøgninger fra familier, der har svært ved at give børnene den jul, de drømmer om. Den jul, som de fleste af os har oplevet og stadig kan huske. Med hygge, god mad og et par gaver under træet.

Det store behov for julehjælp fortæller mig én ting: At uligheden stadig er for stor i Danmark. Man føler sig kun fattig, hvis man har mindre end de fleste. Jeg tror, at større lighed kan føre til et lykkeligere og mere sammenhængende samfund.

De borgerlige partier ønsker derimod større ulighed. Det står klart. Venstre har fortalt, at fattigdomsydelserne skal genindføres, hvis de vinder regeringsmagten. De kalder dem selvfølgeligt ikke fattigdomsydelser, men noget mere virkelighedsfjernt som 'det moderne kontanthjælpsloft' og 'starthjælp'. Fattigdomsydelserne var noget af det første, den nuværende regering fjernede, da vi kom til magten i 2011. Det var jeg stolt af. Og resultaterne har vist sig.
Det har betydet, at færre familier bliver sat på gaden. Færre bliver smidt ud af lejligheden. Det er en god historie – også i vores by, hvor mit eget område, Gellerup, har haft den kedelige rekord som landets fattigste område. Vi skal fortsætte ad den vej og fortsat sikre arbejde og uddannelse til flere, så de kan klare sig selv.

Vi ved ikke meget om Venstres moderne kontanthjælpsloft. Men vi ved, at de skal fastsætte et loft over, hvor meget man kan modtage i offentlige ydelser som for eksempel kontanthjælp, boligsikring og børnecheck. Et kontanthjælpsloft rammer altid hårdest for dem, der har mest brug for fællesskabet. Det kunne være den enlige mor med flere børn.
De ekstra lave ydelser skaber større fattigdom. Den vej har vi prøvet. Det giver hverken bedre integration eller flere arbejdspladser, at børn vokser op i fattigdom.
Der er ikke meget næstekærlighed, lighed eller dansk julehygge i de borgerliges fattigdomsydelser. Jeg synes, at vi skal fjerne behovet for julehjælp – ikke sparke nedad og skabe fattigdom!

Publiceret 18 December 2014 18:00