Hacer Özceliks job består i at se de lokale borgeres ressourcer og få dem frem og sat i spil.

Hacer Özceliks job består i at se de lokale borgeres ressourcer og få dem frem og sat i spil.

Agenter skaber fællesskab i Aarhus

Projekt Fællesskabsagenter i fire udfordrede boligområder sætter borgerne i sving

Af
Christina Johansen

Christina S. Johansen

“Min udfordring er, at borgerne i de her områder er vant til, at der kommer nogle og laver aktiviteter for dem. Målet med fællesskabsagenterne er, at de selv skal sætte gang i noget, som styrker fællesskabet. Mit job er så at motivere dem og give dem redskaberne til at kunne lykkes,” forklarer Hacer Özcelik, der er sundhedskonsulent i Folkesundhed Aarhus og tovholder på Fællesskabsagenterne.
Agenterne er et samarbejde mellem Aarhus Kommune, Det Boligsociale Fællessekretariat og Sundhedscaféerne i Trigeparken, Herredsvang, Frydenlund og Vandtårnsområdet i det nordlige Aarhus. Fællesskabsagenterne har nu eksisteret i et år, men Aarhus Kommune er så begejstrede for metoden, at agenterne fortsætter de næste fire år.
Indtil nu har Hacer Özcelik bredt Fællesskabsagenterne ud i Herredsvang, i november begyndte hun i Trige, Vandtårnsområdet og Frydenlund begynder efter nytår.

Bekæmpelse af ensomhed

Fællesskabsagenterne er en del af sundhedsindsatsen i de nævnte områder, forklarer rådmanden for Sundhed- og Omsorg, Jette Skive.
“Jeg synes, at det er en rigtig god idé. Jeg går meget op i at bekæmpe ensomhed og forbedre den mentale sundhed. Med fællesskabsagenterne bliver der skabt netværk, og bare det at være sammen gør folk gladere,” siger Jette Skive.

Ressourcerne skal frem

Kort sagt er fællesskabsagenterne lokale, frivillige borgere med en drøm for området eller nogle ressourcer, som de gerne vil bruge til noget.
“Målet er at nå ud til flere end bare de ressourcestærke. Rigtig mange går jo rundt med ressourcer, som de ikke ved, at de har - og så må jeg tydeliggøre dem for dem,” siger Hacer Özcelik og fortsætter:
“Når først man eksempelvis har været tovholder på et arrangement, så giver det selvtillid. Det er en selvtillid, som man så måske kan bruge til at finde arbejde eller lave andet frivilligt arbejde.”

Publiceret 11 December 2014 16:00