Da pigerne kommenterede på, at Anders Østergaard skulle fotograferes, inviterede han dem med på billedet.

Da pigerne kommenterede på, at Anders Østergaard skulle fotograferes, inviterede han dem med på billedet.

Langkær-rektor på pension:

Jeg vil savne “banegården”

Efter næsten 21 år på posten som Langkær Gymnasiums rektor går Anders Østergaard fra Risskov på pension

Af
Christina Johansen

Christina S. Johansen

Rektor Anders Østergaards dør står altid åbent, og det benytter eleverne på Langkær Gymnasium STX, HF & IB World School sig ofte af.
“Der kommer gerne 20-25 elever forbi på en dag for at snakke om stort og småt. Det bliver godt nok underligt ikke at opleve det længere. Jeg kommer til at savne banegårdstrafikken og elevrådet, som puster mig i nakken for at få indflydelse,” siger Anders Østergaard, som efter 21 år som rektor på Langkær går på pension til februar.
Det at have med unge mennesker at gøre betegner den afgående rektor som intet mindre end fantastisk. Og elever er ikke bare nogen, som skal møde op og makke ret. Nej, tværtimod har det altid været Anders Østergaards mening, at de unge skal høres og inddrages.
“Jeg er stolt over, at vi på Langkær har et af Danmarks mest aktive elevråd, og vi giver dem indflydelse. Vi taler ikke til eleverne men med eleverne! Blandt andet har eleverne været med til at bestemme indretningen af skolen, og formanden for elevrådet sidder med i ansættelsesudvalget, når en ny rektor skal ansættes. Når eleverne får indflydelse, motiveres de mere og lærer dermed mere,” fortæller Anders Østergaard.
Elevdemokratiet på Langkær er én af de ting, som Anders Østergaard er særligt stolt af.

Masser af udfordringer

En anden af de ting, der står som noget særligt stort efter 21 år i rektor-stolen, er, at skolen i 2011 vandt retten til at blive en IB World School.
“Det har betydet fantastisk meget og har givet os mange, nye, dygtige elever fra hele verden,” fortæller Anders Østergaard, som på spørgsmålet om, hvorfor han er blevet på posten i 21 år, svarer:
“Det er et godt spørgsmål... Jeg kan godt lide udfordringer, og man kan ikke sige, at de har manglet her på Langkær.”
Én af de udfordringer, som Langkær har stået med, er at tiltrække nok elever, men for første gang i Langkærs historie havde skolen faktisk for mange interesserede elever i sommers, fortæller Anders Østergaard.

Kommer ikke til at kede sig

Den afgående rektor slipper ikke skole-arbejdet fuldstændigt fra februar. Han fortsætter nemlig som næstformand i bestyrelsen på den internationale skole AAGE, som holder til i Aarhus C og Højbjerg.
Men hvad så derudover? Hvad skal du nu bruge tiden på?
“Jeg skal rejse, læse, passe mit gamle hus, min store have og være sammen med mine fire børnebørn. Jeg kommer ikke til at kede mig!” Slår Anders Østergaard fast, og han afslører, at det var en rørt rektor, som fortalte lærerne om sin beslutning:
“Det var mere bevægende, end jeg regnede med - jeg skal jo sige farvel til noget af mit hjerteblod - så jeg måtte lige læse op fra et stykke papir. Og lige dér, foran lærerne, gik det op for mig, at nu er det nu - nu er der no way back!”

Publiceret 04 December 2014 12:00