Amal Matoussi (til venstre) har fået troen på sig selv, efter hun har været med i et beskæftigelsesprojekt i Rosenhøj, hvor Pernille Gotland er socialrådgiver, og Hanne Klenø er underviser (ikke med på billedet).

Amal Matoussi (til venstre) har fået troen på sig selv, efter hun har været med i et beskæftigelsesprojekt i Rosenhøj, hvor Pernille Gotland er socialrådgiver, og Hanne Klenø er underviser (ikke med på billedet).

Beskæftigelsesprojekt i Rosenhøj:

“Nu vil jeg gerne arbejde - før dovnede jeg”

En gruppe kvinder i Rosenhøj bliver via systuen gjort klar til arbejdsmarkedet

Af
Camilla Olesen

“Jeg har altid været doven og altid sagt fra. Jeg har ikke været god til at komme ud.”
Sådan lyder det fra 27-årige Amal Matoussi fra Rosenhøj.
Siden juni er hun kommet på systuen i Rosenhøj, hvor hun dagligt laver kreative ting.
Systuen er en del af et beskæftigelsesprojekt, hvor idéen er, at kvinderne, skal gøres klar til arbejdsmarkedet.
“Systuen har eksisteret i mange år, men ikke på den her måde. Nu er der kommet fokus på mødetider, at modtage ordre, at udføre en opgave og mærke, at der bliver stillet krav. Vi taler samtidig dansk i systuen, og det gjorde man heller ikke tidligere. Det er ikke længere et her-skal-jeg-være-resten-af-mit-liv-tilbud, men derimod et skridt på vejen,” fortæller Pernille Gotland, der er socialrådgiver med fokus på beskæftigelse i Rosenhøj.
Hver uge kommer der 18 kvinder på systuen, og de kan være der mellem to timer og fuldtid.
“Kvinderne har fået øjnene op for, at de kan andet end at være på kontanthjælp. Vi tager dem i hånden og hjælper dem videre,” siger Pernille Gotland, der de seneste tre måneder har sendt ni kvinder videre i systemet, så de kan komme i gang med arbejde eller studie.

Troen på sig selv

For Amal Matoussi, der primært laver smykker og strikker, har månederne i systuen givet hende troen på, at hun kan noget.
“Min plan er, at jeg gerne vil lave negle. Jeg har opdaget, at jeg kan finde ud af noget i stedet for at sidde hjemme og dovne den af,” smiler hun og fortsætter:
“Jeg har været på kontanthjælp, siden jeg var 18 år, og det gider jeg ikke mere. Jeg skal i gang herfra.”

Julemarked i Aarhus

Pernille Gotland fortæller, at Amal har rykket sig meget i den tid, hun har været på systuen.
“Du har fået meget mere energi. Før i tiden meldte du dig altid syg, selv en nedgroet negl gjorde, at du blev hjemme under dynen,” siger Gotland henvendt til Amal.
Gennem de seneste måneder har Amal sammen med de øvrige kvinder knoklet for at blive færdige til julemarked i Ridehuset, der kører indtil torsdag 4. december.
Her skal de udstille deres værker, og det i sig selv er der også en del læring i, da de kommer ud blandt andre mennesker og skal have en dialog med dem, fortæller Pernille Gotland.
“De har virkelig gået op i markedet. De har taget tingene med hjem for at kunne nå at blive færdige, og det er aldrig sket før her i systuen. Vi har taget udgangspunkt i kvindernes egne ønsker, og de er blevet bidt af at strikke og lave smykker,” siger Gotland.
Amal fortsætter i systuen tre måneder mere efter nytår, og så er planen at finde en praktikplads til hende, så hun kan blive negleteknikker.
Systuen

Systuen har åbent mandag, tirsdag, torsdag og fredag klokken 9.30-14 i Rosenhøj, hvor alle kan komme og købe kvindernes produkter

Publiceret 03 December 2014 16:00