I sidste uge blev en 118 tons tung transformator flyttet fra den ene by i sydbyen til den anden. Foto: PR

I sidste uge blev en 118 tons tung transformator flyttet fra den ene by i sydbyen til den anden. Foto: PR

118 tons transformator er flyttet

Aura Energi og Energinet.dk har flyttet transformator i sydbyen

Af
Camilla Olesen

Hvis du var i Mårslet-Malling-området i sidste uge og undrede dig over, hvad det mon var, der var på en stor blokvogn, så er svaret, at det var en 118 tons tung transformator, der blev flyttet fra Obstrupvej i Mårslet til Tisetvej i Malling.
Årsagen til flytningen er, at der er blevet udstykket grunde i området. Det var egentlig planlagt til at ske i år 2020, men nu er det altså sket seks år før, da sydbyen vækster hurtigere end forventet, og derfor er det nødvendigt at flytte transformatoren fra by til land.
“Der er mange gode grunde til at flytte elforsyningsanlæg ud fra byerne. Stationerne kræver meget plads og er dyre at vedligeholde, men er bestemt ikke pæne at kigge på. Den ekstra plads på landlige elstationer giver desuden mulighed for større afstand mellem komponenterne. Dermed er det lettere at isolere tekniske problemer, og antallet af berørte forbrugere bliver typisk mindre,” forklarer Bjørn Junge, teknisk direktør i Aura Energi, i en pressemeddelelse.

En lang proces

Da den tunge transformator blev flyttet, var det mere eller mindre et heldags-projekt. Det er nemlig ikke lige sådan at flytte sådan en tung krabat.
Den tre gange syv meter store transformator blev fjernet af en mobilkran, som løftede den over på blokvognen, der kunne transportere den til sit nye hjem i Malling.
“Faktisk tager processen med at flytte anlægget mellem fundament og blokvogn kun et kvarters tid. Til gengæld går der nemt et par timer med at opstille og klargøre kranen - og lige så lang tid med at tage den ned igen,” fortæller projektleder John Peter Andersen fra Energinet.dk i pressemeddelelsen.
Selskabet fjerner efterfølgende luftledningen og de 14 master på den 3,8 kilometer lange strækning mellem Malling og Mårslet - som del af dets plan for at nedtage alle 132 og 150 kilovolt luftledninger og erstatte dem med kabler på de fleste strækninger.

Publiceret 03 December 2014 07:00