Kokken Jacob Bülov og sundhedskonsulenten Morten Laursen står bag den sunde take-away på ’Ren & Stærk’.

Kokken Jacob Bülov og sundhedskonsulenten Morten Laursen står bag den sunde take-away på ’Ren & Stærk’.

’Ren og Stærk’ som i stenalderen

Gluten, e-numre og stivelse er bandlyst på byens nye madsted for paleofolket

Af
Af Jannik Schiermer Poulsen

Mejlgade er efterhånden blevet synonym med et solidt og billigt måltid, og dér skiller den (næsten) nyåbnede 'Ren & Stærk' sig ikke ud.
Til gengæld ophører lighederne så også der, for konceptet på take-away er et insisterende fokus på sundhed.
Lokalavisen har sat de to ejere Jacob Bülov og Morten Laursen stævne for at høre om take-away, hvor menuen stikker langt uden for den hurtige mads vanlige univers af burgere, pizza og sushi.

Øko og paleo

Menuen er simpel, efter paleo-principperne og 80 procent økologisk.
Og så finder man hverken stivelse, sukker eller gluten på menukortet.
“Det er take-away, som vi tager røv-seriøst,” indleder Morten Laursen og fortsætter;
“Det helt centrale i den mad, vi serverer, er sundheden. Det er ikke fordi, vi er fanatiske modstandere af korn og mælkeprodukter, men for os handler det om altid at få det bedste alternativ. Altså, at få den bedste næring fra de bedste kilder.”
Det er de ikke ene om at mene, for butikken har mange kunder igennem i løbet af dagen, og kundesegmentet er bredere, end de to havde turde at håbe på.
“Vi får heldigvis alle mulige slags typer igennem. Alt fra yoga-folk over vegetarer og 'crossfittere' til helt almindelige mennesker,” fortæller Morten Laursen.
En af de helt almindelige mennesker, der var forbi butikken den dag, var Lene Ullum, der besøgte 'Ren & Stærk' for første gang.
“Jeg læste, at stedet her var åbnet, og så ville jeg prøve det. Jeg er selv i gang med en kur, hvor jeg lever efter samme kostprincipper, og jeg har både tabt mig og fået det bedre,” siger hun og fortsætter:
“Stedet hér gør kuren nemmere, for det begrænser virkelig éns muligheder, når man spiser efter de her principper.”

Prøvet på egen krop

Maden bliver tilberedt af kokken Jacob Bülov, der blandt andet har været omkring Brødrene Koch og Kong Hans, og han er at finde i butikken i åbningstiden fra klokken 7 om morgenen, hvor de første kunder kigger ind til morgenmad.
“I den hektiske kokkeverden levede jeg af pund-til-pund kartoffelmos (kartofler, smør, fløde, red.), og det gav et elendigt velvære. Så startede jeg ved Thomas Rode på Kong Hans, hvor alle kokkene levede sundt og efter paleoprincippet. Jeg sprang på, og det gav en helt anden energi og et meget større overskud, og siden da har jeg levet sundt,” fortæller Jacob Bülov.
Morten Laursen forklarer, at økologi og rene råvarer er en vigtig del af stedets identitet.
“En dag gik det op for mig, at det i grunden var underligt, at jeg passede så godt på min datters kost, når vi selv sad og fyldte os med færdigretter. Så vi sadlede om, og det virkede rigtig godt. Det skal andre også have mulighed for at prøve her hos os. Det her er paleoprincipper, minus kemi, plus kærlighed og gode, lokale råvarer, og menuen følger årstiderne,” fortæller Morten Laursen ivrigt.

Publiceret 14 October 2014 07:00