Sådan så der ud i Mejlgade, da Growing Trees Network midlertidigt havde sat bytræer op i gaden.

Sådan så der ud i Mejlgade, da Growing Trees Network midlertidigt havde sat bytræer op i gaden.

Aarhus’ første bytræer er solgt

Netværket Growing Trees har solgt to træer, der snart plantes i byen. Et kort skal fremover gøre det nemt for alle at købe et bytræ

Af
Louise Nyvang Burmeister

Aarhus er ikke grøn nok. Flere træer skal plantes i byen, og borgerne skal være med.
Det mener netværket Growing Trees Network, der i et samarbejde med Mejlgade Lab og politikeren Sander Jensen lørdag den 29.september stod for at sætte de første bytræer op. Dog kun midlertidigt.
Ved eventet Grønt Byliv demonstrerede parterne, hvordan Mejlgade kan få nyt, grønt liv ved plantning af bytræer.
"Der var en enormt positiv reaktion. Folk var kede af, at vi pillede dem ned igen," fortæller Lars Heiselberg Jensen, der har grundlagt den socialøkonomiske virksomhed Growing Trees Network sammen med Kim Nielsen.
Folkesparekassen købte to træer, som Aarhus Kommune i den nærmeste fremtid vil plante i byen.
Det er blot den spæde begyndelse, for netværket vil have kortlagt byen, så borgerne nemt kan se, hvor de kan sørge for at et træ plantes.
"Det skal være sådan, at man kan se på et kort, at man kan købe et træ lige ude foran ens dør f.eks. Ved at inddrage borgerne så direkte, så får borgeren et ejerskab over træet, hvilket betyder, at man passer bedre på tingene. Det betyder også, at vi rent faktisk får flere træer i en tid, hvor kommunens budget er presset," siger Lars Heiselberg Jensen.

Et guldkorn for kommunen

Ideen om at gøre Aarhus grønnere støttes af kommunens stadsarkitekt Stephen Willacy, der roser initiativet.
"Det er enormt fedt, når folk, som virkelig brænder for det, går i gang. Det er et guldkorn for os, at folk gider at involvere sig," siger Stephen Willacy.
Selvom Aarhus i forvejen er en grøn og blå by med skov, å og bugt tæt på, så mener stadsarkitekten, at der er behov for endnu mere grønt.
"Det er dokumenteret, at et grønt miljø er godt for sindet. Aarhus er faktisk ret grøn, men der er behov for mere, og det arbejder vi også med flere steder f.eks. på Europa Plads og i Aarhus Ø. Men vi vil også rigtigt gerne gøre det i samarbejde med lokale beboere," siger Stephen Willacy.
Growing Trees Network, der har planer om at brede bytræs-ideen ud til hele Danmark, vil ikke vurdere, hvor mange træer der er behov for i Aarhus.
"Det må kommunen og borgerne vurdere. I første omgang håber vi, at en kortlægning af, i hvilke gader der kan plantes træer, vil skabe debat. Så kan det også være, at man også kigger på baggårde, og at virksomheder kigger på deres domiciler og overvejer om de skal være grønnere," siger Lars Heiselberg Jensen.

Træer i byen

Borgere og virksomheder kan betale for plantningen af træer i Aarhus.
Pris for borgere: 4.095 kr.
Pris for virksomheder: 4.855 kr.
Med i prisen er udover et bytræ også 10 træer (eller 50 for virksomheder) i en ny folkeskov i Beder/Malling.

Se mere på http://www.growingtrees.dk/

Publiceret 09 October 2014 16:00