Et budget-cirkus!

Hver måned giver Lokalavisen Aarhus ordet til Maria Sloth (EL) og Lars Boje Mathiesen (LA). De tager os med en tur bag kulisserne som politiker i byen og giver os refleksioner og betragtninger fra det politiske spil

Af
AF LARS BOJE

BYRÅDSMEDLEM FOR LIBERAL ALLIANCE

Første budgetforhandling er overstået. Det blev en aftale uden Liberal Alliance. Det er der flere grunde til, og det vil derfor også være oplagt for mig her at revse og kritisere indholdet i aftalen. Men jeg vil hellere fortælle jer lidt, om det man ikke kan læse sig til i aviserne, nemlig det bagvedliggende. Jeg er selvfølgelig bundet af den fortrolighed, der også er til sådanne forhandlinger, men håber alligevel jeg kan give jer et indblik i, hvordan jeg opfattede budgetforhandlingerne. Andre har sikkert oplevet det anderledes, hvilket er helt fair.
Vi har i Aarhus Kommune et budget på ca. 18 mia. Det er rigtig mange penge. Derfor havde jeg også brugt rigtig mange timer på at sætte mig ind i, hvorledes disse midler bliver brugt, og forberedt mine bud på, hvordan man kunne lave forbedringer. Men det skulle vise sig at være spildte kræfter.
For da jeg så borgmesterens budgetoplæg, så skulle vi til forhandlingerne ”blot” beslutte, hvordan 15-20 millioner skulle bruges. Vi taler altså her om ca. 0,1 % af budgettet! Det virkede nærmest som en joke. Var det virkelig, hvad vi skulle bruge 3 dage på? Ingen debat omkring de 700 mio. som budgetmodellerne udløser. Ingen debat omkring de 219 mio. som DI har udregnet, der kan spares ved udlicitering. Ingen debat omkring magistratsopbygningen, som hvert år koster skatteborgerne 60 mio. mere end nødvendigt. Ingen debat om de mange kultur-millioner. 
Budgetforhandlingerne strakte sig over 3 dage, hvilket viste sig at være smart gjort af borgmesteren.  Vi brugte timer på navlepilleri og ordkløveri omkring små områder og formuleringer i forligsteksten uden at forholde os til, om vi var enige i de store linjer. De forskellige partier prøvede at få deres lille del af borgmesterens medbragte lommepenge, så man stolt kunne vise noget bagefter. På den måde spillede alle borgmesterens spil, der kunne sætte sig tilbage og se andre diskutere småpenge i det samlede budget, og derved undgik han at forholde sig til de store økonomiske spørgsmål. Han skulle sådan set bare sikre sig, at alle fik et par enkelte ting, og ellers var det bare ”business as usual”.
Så der sad vi og beskæftigede os med beslutninger, som ligeså godt kunne have været behandlet i løbet af året i byrådet. 
Og det er da både bekymrende og tankevækkende, hvis borgerlige partier som Venstre og Konservative, og socialistiske partier som SF og Enhedslisten er enige om den overordnede økonomiske politik for Aarhus. Så enten er der noget fundamentalt galt med det politiske miljø i Aarhus, ellers er der i grunden slet ikke blevet diskuteret kommunens økonomi.  

null

Publiceret 04 October 2014 09:00