Den gamle cigarfabrik på Michael Drewsensvej huser nu flere forskellige virksomheder af vidt forskellig karakter.

Den gamle cigarfabrik på Michael Drewsensvej huser nu flere forskellige virksomheder af vidt forskellig karakter.

Fortsat fremgang for industrien i syd

De positive takter for industrikvarteret i Aarhus Syd, der tilsyneladende er ude af sin krise, ser ud til at ville fortsætte

Af
Jannik Schiermer Poulsen

De store bygninger i industrikvarteret i det sydlige Aarhus har været igennem en lang og turbulent udvikling.
Men den er vendt, krisen er ovre, og de store bygninger er begyndt at huse virksomheder igen.
Da industrien endnu bød på produktion, var der behov for store og skræddersyede bygninger, men i takt med at produktionen rykkede østpå, og virksomhederne skiftede karakter, skiftede bygningsbehovene også.
Flere af de store virksomheder skiftede deres gamle industrielle lokaler ud med mere tidssvarende kontorlokaler, hvilket efterlod gigantiske tomme haller rundt om i det efterhånden kriseramte industrikvarter.

Prisen er rigtig

Ifølge Heine Jensen, der er erhvervsrådgiver i Nybolig Erhverv, fortsætter tendensen med fremgang i sydbyens industrikvarter.
“Der er flere forklaringer på den stigende popularitet. For det første er det at flytte sin virksomhed en vidtrækkende beslutning, både når man opgraderer og nedjusterer. Det har folk været meget tilbageholdende med under krisen, men det er de ikke længere,” forklarer Heine Jensen.
Derudover har krisen, både den finansielle og den i industrikvarteret, fået bragt priserne ned, og det har også hjulpet området i gang.
“Prisen er lav i syd, og beliggenheden er rigtig god. Det er også et godt miljø for 'start ups', for de kan ofte få handlet en rigtig god pris hjem,” siger Heine Jensen.

Zleep hotel på Viby Torv er en af de virksomheder, der nyder godt af et sundt industrikvarter i Sydbyen.

Zleep hotel på Viby Torv er en af de virksomheder, der nyder godt af et sundt industrikvarter i Sydbyen.

Andre behov

Det kræver dog et velovervejet match, hvis nye virksomheder skal finde sig tilrette i lokaler, der er skræddersyet til ét bestemt formål.
Derfor er tendensen også, at de større bygninger bliver delt op til mindre lejemål, hvor der igen skal overvejes virksomhedens behov.
Eksempelvis byggede man meget mere lavloftet dengang, som ikke vil kunne huse virksomheder i dag, der gerne vil have et højlager.
Til gengæld får man muligheden for at få fingrene i nogle gigantiske lokaler i det sydlige industrikvarter.

Plads og påvirkning

Et firma, der var vokset ud af deres beskedne opstartsrammer, er det aarhusianske 'Ambiente', der blandt andet udvikler messekoncepter.
Der var behovet for mere plads presserende, og i 2011 flyttede den som den første ind på den gamle cigarfabrik i Højbjerg.
“Vi har brug for rigtig meget lagerplads og produktionsplads, og det er der ikke mange bygninger i Aarhus, der kan tilbyde. Men det her er en kæmpematrikel, som vi selv har haft stor mulighed for at være med til at forme,” siger Claus Boysen, der er head of relations ved 'Ambiente'.
Og det er ikke kun industriområdet, der nyder godt af fyldte matrikler i området.
'Zleep', som har overtaget efter det gamle Hotel Mercur, er en af de mange forretninger, der også kan mærke op- og nedgang i industrikvarteret.
“30-35% af vores kunder er relateret til industrikvarteret i syd, hvor mange af dem er montører, forretningsfolk og håndværkere,” forklarer Dennis Dahl, der er hotelchef i Aarhus.

Publiceret 17 September 2014 07:00