Det er fast tradition, at Malik lige kommer op i sofaen til Grethe Fisher. Her får de sig en lille snak og Malik får en godbid.

Det er fast tradition, at Malik lige kommer op i sofaen til Grethe Fisher. Her får de sig en lille snak og Malik får en godbid.

Med Malik på job:

Han er et frisk pust

Golden retrieveren Malik skaber livsglæde i plejeboligerne i Hasle

Af
Christina Johansen

Christina S. Johansen

Med ganske rolige bevægelser slentrer den to et halvt-årige golden retriever Malik hen ad gulvet og sætter sig til rette ved siden af en beboer i Plejeboligerne Rymarken 120 i Hasle. Alle er glade for hundens besøg. Kun en enkelt er ikke så tryg ved det store dyr, men hun ender alligevel med at klappe ham på hovedet. Resten af både beboerne og personalet møder hunden med masser af smil og en god gang nusning.
Da en plads bliver ledig i sofaen ved siden af beboer Grethe Fisher, får Malik lov at hoppe op til hende. Det er nemlig en fast tradition, at han lige skal op til Grethe lidt, når han er på besøg hver 14. dag.
“Han er så god - han kommer lige så stille, som et barn,” siger Grethe Fisher, som giver Malik et par godbidder, mens hun stryger ham over ryggen.
“Det er så dejligt og hyggeligt, når han er her - det giver et frisk pust,” fortsætter hun - og det er Thea Knakkergaard, en anden beboer, enig i. Hun er også ret glad for Malik, for hun har nemlig selv haft hund:
“Jeg havde en dobermann, som hed Uncas. Han blev ti år og var mit kære barn. Jeg gik til træning med ham, og han forstod at holde ballademagere på afstand,” husker hun.
“Men lige så rolig som Malik kunne min nu ikke være. Det giver en hyggelig afveksling i hverdagen, at han besøger os,” fortsætter hun med at fortælle.

“Tag bare hundene med”

Plejeboligerne i Hasle er ét af de i alt 18 plejehjem i Aarhus, som er godkendt til at have besøgshunde. De har med andre ord selv rettet henvendelse til Tryg Fondens Besøgshunde for at blive godkendt.
“Det skaber liv! Mange har haft hund før, og uanset hvor demente beboerne er, giver det tryghed, og de liver op. Faktisk er det så stor en succes, at vi nu også anbefaler pårørende og personale at tage deres hunde med,” siger Malene Ravn Wegener, leder af plejeboligerne Rymarken 120.

Kan se han gør gavn

For Lykke Nielsen var det en personlig oplevelse, som gjorde, at hun besluttede at kigge nærmere på, hvordan Malik kunne blive besøgshund.
“Jeg har altid fået at vide, at Malik er så rolig, og da min mormor har alzheimers kunne jeg se, hvor meget hun værdsætter hans besøg, og hun kan huske hans navn,” fortæller Lykke Nielsen.
Hun kan tydeligt se, at Malik gør en forskel for de beboere, han besøger - eksempelvis begyndte en ældre dame, som var ramt af en blodprop, pludselig at snakke med hunden.
“Det var godt nok volapyk, men hun sagde noget, og det plejede hun ikke,” fortæller Lykke Nielsen.

Publiceret 12 September 2014 16:00