DEBAT:

Dansk ulandsbistand virker

Af Liv Holm Andersen, MF (R), valgt i Østjylland

Fredag morgen 12. september havde jeg fornøjelsen af at uddele Verdens Bedste Nyheder til aarhusianerne i morgenmylderet på gaden. Verdens Bedste Nyheder går kort fortalt ud på at formidle de mange fremskridt, vi oplever i ulandene. Således er Verdens Bedste Nyheder en god måde at gøre opmærksom på dels alle de resultater, vi med ulandsbistanden har opnået. Men også på alle de myter, der florerer, når det kommer til den danske ulandsbistand. Det står nemlig meget bedre til, end langt de fleste danskere – og således også aarhusianere – tror.
Og jeg og ildsjælene fra ulandsorganisationer blev da også vel modtaget. Generelt set ville folk gerne både have materiale og snakke om myter og resultater. Og resultaterne af ulandshjælpen er altså undervurderede hos mange. Eksempelvis er det kun to procent af danskerne, der ved, at vi på verdensplan har fået 700 millioner færre fattige inden for de sidste 20 år. Ligeledes tror 51 procent af danskerne, at ulandsbistanden ender i de forkerte hænder, til trods for at det kun drejer sig 0,1 promille, der ender som korruption eller tab. Altså ender 99,9 procent af bistanden med at hjælpe udsatte mennesker i verden.
Vi kan virkelig se, at vores hjælp har en enorm betydning i verden. 90 procent af børnene i ulandene går i dag i skole, og hele 42 procent færre mennesker dør i dag af malaria end i år 2000. Det er disse fremskridt, som den danske udviklingsbistand blandt andet bidrager til, og således udgør den en essentiel del i kampen for at fjerne den globale fattigdom. 
På den baggrund er det virkelig bekymrende og mærkværdigt, at V, K, O vil beskære vores ulandsbistand markant, hvis de får magt, som de har agt. For det betyder, at de beder verdens allermest udsatte mennesker om at holde for, så de kan finansiere deres nulvækst, deres skattelettelser eller deres tulliarder.
Endvidere skyder de borgerlige sig gevaldigt i foden, fordi de ustandseligt råber op om, at vi skal hjælpe flygtninge i nærområdet, så de ikke kommer til Danmark. Men når de vil skære i ulandsbistanden, vil færre mennesker få hjælp i nærområdet, og således vil de altså åbenbart alligevel det stik modsatte?
Som radikal ønsker jeg en helt anden tilgang til ulandsområdet. Jeg er stolt over, at Danmark er en af verdens førende nationer på dette felt, fordi vi kan se, at resultaterne er så gode og er så overbevisende. Det målrettede arbejde vil jeg fortsætte, frem for at bruge vores ulandspenge på nulvækst og skattelettelser.

Publiceret 12 September 2014 14:30