Morten Østergaard er med forfremmelsen Danmarks mest magtfulde mandlige politiker. Foto: Kim Vadskær

Morten Østergaard er med forfremmelsen Danmarks mest magtfulde mandlige politiker. Foto: Kim Vadskær

Ny vicestatsminister:

“Jeg er jo stadig bare Morten fra Vejlby”

Den nyudnævnte indenrigs- og økonomiminster, Morten Østergaard, fortsætter sin politiske kometkarriere

Af
Kim Andersen

Kim S. Andersen

"Du får ti minutter!"
Stemmen er venlig, men bestemt og tilhører en af Danmarks vel nok travleste mænd, Morten Østergaard. Lokalavisen fanger ham på mobiltelefon via den nyudnævnte vicestatsminsters særlige rådgiver, Philip Flores.
Samtidig har han forladt skatteminister-posten for at indtage indenrigs- og økonomiministeriet, og det har givet et noget presset program, siden han overtog posten som Radikal Venstre-leder.
For alle medier vil have en bid af ham den nye mand i front.
Dagens program har foreløbigt budt på et besøg hos TV2 om den økonomiske situation i Danmark, et møde i regeringens magtfulde økonomiudvalg som politisk leder. Herefter stod den på første gruppemøde i den radikale gruppe og en chat-session med BTs læsere, inden han er i snak med Lokalaviisen. Og Østergaard er på vej til møde med statsministeren om ti minutter, så derfor kan telefoninterviewet ikke sådan lige trække ud.
Aarhusianeren kender spillereglerne og er helt med på, at det handler mere om formen end indholdet for ham lige nu.
"De fleste kender De Radikales politik gennem Margrethes(Margrethe Vestager, red.) gode arbejde, men de vil gerne lære mig bedre at kende, og det er kun glædeligt. Det er en stor udfordring for mig at blive partileder og vicestatsminister, men jeg kender mig selv. Jeg kan se, at der er høje forventninger, men det ændrer ikke det store. Jeg er jo stadig bare Morten fra Vejlby og har begge ben på jorden,” siger han og afslører, at dialekten er intakt.

Vejlby Nord-dreng

“Jeg kalder mig selv for Vejlby Nord-dreng. Mine forældre bor stadig i mit barndomshjem tæt på den tidligere Jellebakkeskole. Det var en meget tryg og begivenhedsrig barndom i et godt kvarter i Vejlby med medvind på cykelstien, og der ikke manglede noget. Skovbakken var min klub, hvor jeg både gik til svømning og fodbold. Mine forældre har i øvrigt taget min udnævnelse i stiv arm, for de har været belejret af journalister de sidste par dage, og det har de jo ikke bedt om,” pointerer Østergaard.
Familien er naturligvis stolte af, at Morten Østergaard er blevet forfremmet som følge af Margrethe Vestagers EU-kommisær-job, men de er også lidt ængstelige, for nu er han rykket helt frem på øretævernes holdeplads, som politik ofte kan være.
“Mine forældre og mine to brødre er meget stolte, men også bekymrede. For hvad skal der ske med sønnike og lillebror? Og så er min egen lille familie herovre med min dejlige kone og to børn også en smule bekymrede, fordi jeg nok får ekstra travlt med at komme land og rige rundt. Men de er da glade på mine vegne,” fortæller Østergaard.

Konen kommer fra Risskov

Konen Line Legarth Stigel kommer fra Risskov, så de er tit hjemme i Aarhus, hvor der kan slappes helt af,
“Jeg kommer tit i Vejlby og også Risskov, hvor mine svigerforældre bor. Her slapper jeg af og er tryg og glade for at komme der. Hvor tit vi kommer hjem, kommer an på den politiske sæson. Vi har næsten været der hver uge her i sommerferie-periode, men det bliver der nok ikke tid til nu. Men vi kommer hjem så tit vi kan, for det er også vigtigt, at jeg har en god fornemmelse af, hvad der sker her i det område, hvor jeg er opstillet,” fastslår Morten Østergaard, som har et helt specielt forhold til Trøjborg.
“Jeg boede på Trøjborg, da jeg læste på Aarhus Universitet. Trøjborgvej er faktisk mit yndlingssted i hele Aarhus. Når man kommer gående på Trøjborgvej ned mod Riis Skov og bugten. Det er et flot syn. Det kan godt være, at adressen nu er 2300, men i hjertet står der 8240,” siger han og vil gerne hjem på et tidspunkt:
“Det er ikke lige så oplagt nu at flytte hjemad. Der går nok nogle år, men det er bestemt en mulighed. at vi kommer hjem til Aarhus på et tidspunkt, for det er her, jeg har min familie og mine ældste venner,” siger indenrigs- og økonomiministeren, inden han skal videre i dagens program. Et møde med Helle Thorning-Schmidt, der venter på Morten fra Vejlby, for Lokalavisen fik tretten minutter af vicestatsministerens tid.

Morten Østergaard

Født 17. juni 1976 i Aarhus, søn af overlæge i kardiologi, dr.med. Bent Østergaard Kristensen og lektor Ingrid Bayer Kristensen.
Gik på Jellebakkeskolen fra 1981 til 1992.
Gik på Risskov Amtsgymnasium fra 1993 til 1996.
Han er uddannet cand.scient.pol. fra Aarhus Universitet i 2006.
Han er gift og har to børn. Familien er bosat på Amager.
Stiller op i Aarhus for Det Radikale Venstre.
Har tidligere været minister for forskning, innovation og videregående uddannelser og skatteminister.

Publiceret 11 September 2014 12:00