Morten Hartz Kaplers har været leder af Aarhus Filmværksted i godt et år. Foto: Christian Geisnæs.

Morten Hartz Kaplers har været leder af Aarhus Filmværksted i godt et år. Foto: Christian Geisnæs.

Filmværkstedet er klar med ny, kort uddannelse

Aarhus Filmværksted og Århus Produktionsskole har skruet et uddannelsesforløb sammen, der skal skaffe flere job til lokale filmfolk

Af
Louise Nyvang Burmeister

Aarhus har brug for at opkvalificere sine filmarbejdere.
Alt for lille en procentdel af medarbejderne på et filmhold er bosiddende i Aarhus, når f.eks. tv-serien 'Dicte' bliver optaget i byen.
Sådan lyder det fra lederen af Aarhus Filmværksted, Morten Hartz Kaplers, der nu barsler med et nyt uddannelsesforløb i samarbejde med Århus Produktionsskole.
Ifølge lederen bliver ca. 40 pct. af arbejdsstyrken hyret lokalt, når spillefilm eller tv-serier produceres i byen.
“Det tal skal op. Og det kan blive væsentligt højere,” mener Morten Hartz Kaplers uden at ville sætte procenter på.
“Der er efterhånden mange produktioner i byen, som efterspørger denne arbejdskraft. Det er klart, at det vil være billigere for filmselskaber at hyre lokale folk i stedet for københavnere, der skal have hotel, transport og diæter betalt. Men kvalifikationerne mangler,” siger filmværksteds-lederen.
Derfor laver værkstedet i samarbejde med Potemkin Film under Århus Produktionsskole et nyt forløb, der skal gøre lokale folk i stand til at varetage visse funktioner på en filmproduktion.
Det er ikke lederfunktionerne såsom instruktører, producere og fotografer, men niveauet lige under.
Nemlig kameraassistenter, belysningsassistenter og produktionsassistenter.
“Det er de mere tekniske og praktiske opgaver under en filmproduktion, som det nye forløb koncentrerer sig om,” forklarer Morten Hartz Kaplers.

Pengene skal blive her

Den Vestdanske Filmpulje uddeler årligt støtte til jyske filmprojekter for ca. 11 mio. kr.
Det betyder, at flere filmselskaber flytter hele eller dele af deres produktion til regionen.
“De, der kommer hertil, kan lige så godt bruge vores lokale arbejdskraft. Det nytter jo ikke noget, hvis alle pengene bare ender i lommen på dem selv,” siger filmværkstedslederen.
Et samarbejde med Århus Produktionsskole er ifølge Morten Hartz Kaplers ideelt.
“Vi kan samlet set skabe det rette miljø. Uddannelsesforløbet bliver 50 pct. undervisning på produktionsskolen og 50 pct. learning by doing hos os, hvor man er med på filmproduktioner,” forklarer værkstedslederen.
Han er ikke i tvivl om, at behovet er der – også fra de unges side.
“Vi kan se på gennemstrømningen på filmværkstedet, at der er mange, der har lyst til at varetage disse kreative opgaver. Filmværkstedet appellerer til mange grupper, også dem, der måske aldrig har befundet sig godt i det almindelige skolesystem. Her bliver de introduceret til en levende og social arbejdsplads, hvor man tit er ude i regnvejr,” siger Morten Hartz Kaplers.
Der er fem pladser på det fem måneder lange uddannelsesforløb, som har fået navnet ”B-klassen”. Efter to semestre er målet, at fem personer er kommet i arbejde.
“Om et år er vi forhåbentlig blevet dygtigere til talentudvikling, og halvdelen af de unge, vi har haft gennem forløbet, skulle gerne have fået arbejde,” siger lederen.

B-klassen

Forløbet varer fem måneder.
Målgruppe: kamera-, belysnings- og produktionsassistenter m.m.
Interesserede kan henvende sig på Aarhus Filmværksted, Skovgaardsgade 3, Aarhus C.
Uddannelsen er ikke SU-berettiget, men giver ret til en skoleydelse.

Publiceret 03 September 2014 09:00