Hanne Wick (til venstre) og Dorthe Klyvø så et behov for et lavpraktisk opslagsværk til de nystartede iværksættere.

Hanne Wick (til venstre) og Dorthe Klyvø så et behov for et lavpraktisk opslagsværk til de nystartede iværksættere.

Erfarne kvinder tilbyder iværksættere konkrete værktøjer i ny håndbog

Det er ikke en akademisk disciplin at starte en virksomhed op. Det er budskabet i ny iværksætterhåndbog

Af
Af Jannik Schiermer Poulsen

Bogen er skrig-orange som en redningsvest, og det er måske ikke helt tilfældigt. For 'Iværksætterhåndbogen' er nemlig tænkt som en hjælp til dem, der kaster sig ud på det dybe vand og starter egen virksomhed.
Eller måske behøver vandet ikke nødvendigvis at være så dybt.
Bogens to forfattere, Dothe Klyvø og Hanne Wick, forsøger i bogen at gøre op med nogle af fordommene omkring iværksætteri.
“Der er typisk to forestillinger om at være iværksætter. Den ene er, at man som iværksætter har røven på kogepladen (investerer alt, hvad man ejer og har, red.), og den anden er, at ens nyopstartede virksomhed bare er en kilde til passiv indkomst. Man kan sagtens starte virksomhed uden at pantsætte børnenes fremtid, men man undgår ikke at skulle knokle,” siger Hanne Wick.

Erfarne iværksættere

Begge kvinder har erfaring indenfor iværksætteri. Både egne erfaringer, gennem netværk og netværksgrupper og som rådgivere for nystartede selvstændige.
De blev opmærksomme på ting, der er gennerelle for alle , der starter op, og de blev mødt af de samme spørgsmål igen og igen. Derfor lå det lige til højrebenet at skrive 'Iværksætterhåndbogen' for det to.
“Der manglede en “hands-on” bog, hvor iværksættere kan slå konkrete ting op. Man har ikke brug for indviklede teorier, når man skal starte en virksomhed op, men derimod simple og lavpraktiske modeller,” siger Dorthe Klyvø og fortsætter:
“Bogen er uprætentiøs, skrevet i øjenhøjde og i direkte tale, så den kan henvende sig til alle faggrupper. Så bliver læsningen heller ikke en arbejdsopgave, for dem er der nok af i forvejen.”

Godt iværksætterklima

Det lyser ud af de to, at de brænder for de selvstændiges vilkår, og de ser det som en oplagt mulighed at hjælpe folk fra at være ledige til at blive selvforsørgende selvstændige.
Og hvis man skal tro de to, er vejen til selvstændighed faktisk ikke så vanskelig endda. Selv en gammel prügelknabe som “det offentlige” får generelt pæne ord med på vejen, med undtagelse af lidt ufleksibilitet hid og et drys administrativt bøvl did.
“Der er utroligt megen hjælp at hente rundt omkring. For eksempel i 'Væksthusene', og selv Skat er hjælpsomme. Og endda samarbejdsvillige, hvis det kniber med indberetning og afregning af moms, bare man opsøger dem proaktivt.”
Og de to fremhæver Aarhus som særligt iværksættervenlig, da byen er fuld af tilbud til nystartede virksomheder. Rådgivning, kontorfællesskaber og iværksætternetværk er blandt nogle af de fordele, Hanne og Dorthe nævner.
Første oplag af 'Iværksætterhåndbogen' er på 1500 eksemplarer, men skal man tro den respons, som anmeldereksemplarerne har affødt, kommer første oplag ikke til at række langt.
Bogen koster iværksættervenlige 299 kroner, og den udkommer 29. august.

5 gode råd...

... Fra forfatterne bag ’Iværksætterhåndbogen’ .


Husk at...
Gøre det, du er god til - og gør det så godt, at du har råd til at lade andre gøre resten.

 

Husk at...
Blive god til at sælge. Alle kan sælge, du skal bare finde din måde at sælge på.

 

Husk at...
Sætte dig ind i de arbejdsopgaver, du vælger at outsource, så du kan blive en dygtig indkøber.

 

Husk at...
Være klar til at forhandle - og tage et afslag som en åbning for forhandling.

 

Husk at...
Passe på dig selv, du er virksomhedens største aktiv.

Publiceret 27 August 2014 07:00