Chefredaktørens kommentar:

Så blev letbane-farcen en realitet

Af
Claus Krogh

2,4 milliarder kroner er i spil i forhold til den måske kommende aarhusianske letbane. Som Lokalavisen over de seneste uger har beskrevet indgående, så er der allerede nu udsigt til, at hele projektet bliver langt dyrere end først antaget.
Hidtil har det ikke været muligt at få den ansvarlige rådmand Kristian Würtz (S) til at forholde sig til budgetoverskridelsen.
Først i torsdags måtte rådmand Kristian Würtz gå til bekendelse og indrømme, det som alle andre end ham for længst har set. Nemlig at projektet allerede er ved at løbe økonomisk af sporet.
I avisen den 6. maj sagde rådmanden:
“Lige nu kører der en udbudsproces, og så er der ikke nogen overskridelse.”
I torsdags sagde rådmanden:
“Aarhus Letbane er underfinansieret og kæmper med en alvorlig budgetoverskridelse.”
Og udbudsprocessen kører stadigvæk.
Jeg ved ikke, hvad der er sket på de par dage, og hvad der har fået rådmanden til at ændre standpunkt så radikalt.

Dårlig rådgivning

Umiddelbart virker det ret usandsynligt, at rådmanden først i løbet af de par dage er blevet opmærksom på, at der rent faktisk var en massiv budgetoverskridelse på 400 millioner kroner på vej.
Årsagen, til at han skiftede synspunkt så hurtigt, må derfor findes et andet sted.
Jeg tror, den unge rådmand simpelthen er blevet fanget i et projekt, hvor han ikke har kunnet overskue hele processen.
Samtidig sidder der uden tvivl nogle embedsmænd på rådhuset, som har været med i hele planlægningsforløbet - og på hvis skuldre en del af ansvaret for den store budgetoverskridelse så tidligt i forløbet ligger. De embedsmænd har ganske givet ikke ment, at det var noget byens borgere skulle høre om. De ville hellere have ordnet tingene i ro og mag - og måske fisket en ekstrabevilling fra togfonden ud af regeringen, som så kunne dække over hullet.
I den forbindelse er det også tankevækkende, at direktøren for magistraten for Teknik og Miljø, Erik Jespersen, også er formand for Letbaneselskabet I/S. Dermed er Erik Jespersen øverst ansvarlig for det sparekatalog, som letbaneselskabet selv er kommet med.
Men i takt med at presset er blevet større og større, har Kristian Würtz indset, at det ikke tjener noget som helst formål at forsøge at holde det hemmeligt, hvad offentligheden allerede ved. Derfor gik han i torsdag til bekendelse.
Og farcen blev dermed en realitet.
Og borgmesteren - chefen for det hele - han har ingen kommentarer til sagen.


Med venlig hilsen
Claus Krogh
Ansvarsh. chefredaktør
Lokalaviserne Østjylland A/S
Twitter: @clauswkrogh

null

Publiceret 13 May 2014 11:00