Budgettet for letbanen i Aarhus er skredet med 500 millioner kroner, og det bekymrer lokalpolitikere.

Budgettet for letbanen i Aarhus er skredet med 500 millioner kroner, og det bekymrer lokalpolitikere.

Politiker:

Drop Aarhus Letbane

Politikere er bekymret for ekstraregning på 500 millioner

Af
Af Hans Larsen

Byrådet i Aarhus bør træde sammen og genoverveje, om byen skal have den letbane, der allerede er besluttet.
Det mener Liberal Alliances byrådsmedlem Lars Boje Matthiesen, som er dybt bekymret, fordi budgettet ser ud til at skride med 500 millioner kroner for det i alt 2,4 milliarder kroner dyre projekt.
“Vi sætter spørgsmålstegn ved, om letbaneprojektet skal fortsætte. Vi hælder til at slå bremsen i nu, for med de økonomiske overskridelser på 20 procent, der allerede ligger, er det faretruende, hvad vi kan komme til at betale i sidste ende. Der kan jo komme nye ekstraregninger om to år,” siger Lars Boje Mathiesen, som ikke kan støtte en ekstrabevilling, med mindre der kommer 100 procent styr på projektet.
Ifølge Lokalavisen.dk's oplysninger forhandler Letbaneselskabet i øjeblikket med det billigste firma, Ansaldo STS, der har budt 1,8 milliarder kroner på anlægget af skinner og levering af 24 letbanetog.
Og selv om der er tale om det billigste af de i alt tre tilbud, der er indløbet, er beløbet en halv milliard kroner dyrere end budgetteret.
Trafikpolitikerne på Christiansborg har afvist at betale mere for letbaneprojektet, og dermed hænger politikerne i Aarhus Byråd på ekstraregningen.
Alternativt kan de beslutte at hive Odderbanen og Grenaabanen ud af projektet, så udgifterne til elektrificering kan droppes. Men så vil letbanen stort set kun bestå af tog, der suser op og ned ad Randersvej.

Stærkt kritisabelt

Også Venstres medlem af økonomiudvalget, Gert Bjerregaard, er bekymret over budgetoverskridelsen.
“Det er stærkt kritisabelt, at vi ikke har fået en orientering om det her noget tidligere. Vi bør også diskutere, om vi har tillid til den valgte leverandør,” siger Gert Bjerregaard og henviser til, at Ansaldo STS er søsterselskab til Ansaldobreda, der leverer de skandaleombruste IC4 tog til DSB.
Enhedslistens Maria Sloth mener, at letbanen er et så godt projekt, at pengene skal findes, da man lige så godt kunne beholde busserne, hvis letbanen kun kommer til at køre op og ned ad Randersvej.
“Det er irriterende, at det gamle byråd har regnet så meget forkert. Men letbanen er så vigtig en del af udviklingen i Aarhus, at vi ikke kan droppe den. Derfor må vi finde pengene. Så vidt jeg er orienteret sidder de også i øjeblikket og prøver at forhandle prisen ned,” siger Maria Sloth.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Kristian Würtz (S), der er rådmand for Teknik og Miljø.

null

Publiceret 25 April 2014 11:15