Det ville være oplagt for kommunerne at udbyde ældreplejen, mener Dansk Industri.

Det ville være oplagt for kommunerne at udbyde ældreplejen, mener Dansk Industri.

Se hvad kommuner kan spare på udbud

Østjyske kommuner er skeptiske over for ny rapport, der lover store besparelser på udbud

Af
Af Hans Larsen

Landets kommuner kan spare anslået fire milliarder kroner tilsammen, hvis de i langt større grad end i dag udbyder borgernære opgaver som ældrepleje og børnepasning til private firmaer.
Det er konklusionen i en ny analyse fra Dansk Industri (DI), som handler om kommunernes valg af offentlige opgaver i udbud. Rapporten offentliggøres af Jyllands-Posten som optakt til Produktivitetskommissionen, der i dag kommer med sin vurdering af det offentligt-private samarbejde.
“Det er ærgerligt, at kommunerne ikke har mere mod på at udbyde borgernære opgaver, for der ligger et stort potentiale for eksempel på ældreområdet. Det gælder både praktisk hjælp og udbud af plejecentre,” siger direktør i DI, Tine Roed.Skrivebordsarbejde

Ifølge to østjyske borgmestre, som Lokalavisen.dk har talt med, er der dog ingen grund til at juble over udsigten til at kunne hente store milliongevinster hjem på mere udlicitering.
“Både perspektivet og i nogle sammenhænge også kvaliteten af de rapporter, gør dem vanskeligt at bruge med mening i den offentlige debat. Det er skrivebordsarbejde, og det passer ikke til virkeligheden,” siger Aarhus' borgmester, Jacob Bundsgaard (S).
Han mener, at private virksomheder burde være misundelige på kommunerne, der har gennemført store effektiviseringer i de seneste år. Og han mener, at rapporter om udlicitering glemmer at tage højde for kvaliteten af de opgaver, som kommunerne udfører.
“Vi bruger udlicitering i rigt mål som en del af værktøjskassen til at løse opgaverne effektivt,” siger Jacob Bundsgaard, der bakkes op sin borgmesterkollega i Syddjurs Kommune, Claus Wistoft (V).
“Det er svært at forholde sig til. Dansk Industri er jo en parti sagen. Vi har lige vedtaget en ny udbudsplan, og vi har hele tiden fokus på, hvor det giver mening at udbyde serviceopgaver. Det er et fornuftigt redskab til at teste, om vi får opgaverne løst til den rigtige pris, men vi er nået til sted, hvor det heller ikke skal være religion,” siger Claus Wistoft.

Ingen krav om udbud

Under VK-regeringen var kommunerne tvunget til at have en målsætning om mængden af offentlige opgaver, de skulle have i udbud. Den målsætning har den nuværende regering afskaffet.
Ifølge Dansk Industri betyder det, at der ikke længer bliver sendt lige så mange serviceopgaver i udbud.

Publiceret 17 February 2014 13:30