Rend mig i traditionerne

Af
Af sognepræst ved Fårup og Sabro kirker

Bent Kim Jepsen

I 1958 udgav tandlæge Leif Panduro romanen: Rend mig i traditionerne. Få år efter fik mændene langt hår, og kvinderne blev kortklippet. Ungdomsoprøret fyldte aviserne op gennem 1960-erne. Panduro kunne skrive: "At være voksen, det er sådan en sygdom i det indvortes. Det skyldes overdosering med det rigtige!"
Hvad, der er rigtig og forkert, er overleveret fra generation til generation i traditionerne. Med ungdomsoprøret kom en sygeliggørelse af traditionerne. Det blev efterhånden almindeligt at se traditionerne, der binder samfundet og generationerne sammen, som en sygdom. De unge sagde fra overfor traditionerne ved at betragte de voksne som nogen, der havde fået en overdosis af det rigtige.
Ungdomsoprøret gjorde ikke alene op med de autoritære traditioner i samfundet som i forholdet mellem de unge og de voksne, men også traditionerne for forholdet mellem "de fine" og "de almindelige". Det oprør kom så langt her hjemme, at "det pæne tøj" blev lagt i mølposen, ned til titler og tiltaleformer som: "Vil DE være så elskværdig," osv.. Efterhånden er hverdag og fest ikke til at kende fra hinanden, med mindre festen er et rollespil med iscenesættelse.
Kirken, som i sine overleverede hellig tekster og ritualer bærer samfundets dyrebare livsvisdom indvundet gennem flere tusind års generationer af mænd og kvinder, har virkelig også mærket oprøret mod traditionerne. Den livsvisdom, kirken bærer videre, har haft svært ved at spille ind i samfundets udvikling de sidste årtier.
Det er sikkert, at oprøret mod mange autoritære traditioner har været nødvendigt. Men det er også sikkert, at mange traditioner, der har hjulpet mennesker på livets stenede vej i flere tusind år, fortsat vil få stor betydning for samfundets udvikling. Vi har nogle alment menneskelige problemer med at leve og skabe os et godt liv, som vore forfædre også kæmpede med. De traditioner deres kampe med livets problemer har ført med sig, kan vi møde i kirkens hellige tekster og ritualer. De er guld værd. Ja mere end guld værd. De er lykkebringende for enhver, som gerne vil nyde frihed og ansvar som voksne mennesker.

null

Publiceret 01 February 2014 07:00