Den nyvalgte byrådspolitiker er både vild med fodbold og basket, som han har dyrket i sin ungdom.

Den nyvalgte byrådspolitiker er både vild med fodbold og basket, som han har dyrket i sin ungdom.

Nyvalgt har mange bolde i luften

For Aarhus-drengen Steen Stavnsbo har flid betalt sig

Af
Kim Andersen

Kim S. Andersen

Det nyslåede byrådsmedlem Steen Stavnsbo er godt på vej til at fylde rundt. Faktisk nærmer hans 50 års fødselsdag sig med hastige skridt.
“Jeg skal fejre dagen med min familie i vores hus i Spanien. Jeg fylder 50 i skolernes vinterferie, så det passer fint med, at vi kan tage derned. Og det skal jeg nyde, for jeg er godt klar over, at jeg i min nye rolle som byrådsmedlem nok ikke kan tage derned så ofte som før,” siger Stavnsbo, som planlægger at holde en større 50 års fødselsdagsfest for venner og resten af familien senere på året i Aarhus.
Og familien - hustruen Dorte og børnene Simone og Mads - er vant til at være med på farten sammen med den travle erhvervsmand, der har gjort international karriere med hele verden som arbejdsplads.
“Jeg har altid rejst meget, både da jeg var salgs- og marketingdirektør og i koncernledelsen for NEG Micon og ikke mindst for et af Micons nystartede selskaber, som jeg skulle bygge op fra bunden,” fortæller Stavnsbo. Det bragte familien til Australien i seks år og endte med, at Stavnsbo i forbindelse med fusionen mellem Vestas og NEG Micon selv købte selskabet, der hed GREP(Global Renewable Energy Partners, red.), og han fik så meget medvind med de aktiviteter, at han, da selskabet blev solgt i 2008, kunne kalde sig for økonomisk uafhængig.
“Det gik rigtig godt. Jeg købte firmaet i 2004 med støtte fra blandt andre Vestas og solgte i 2008 inden finanskrisen, så man kan sige, vi var heldige med timingen. Det, at jeg er økonomisk uafhængig i en relativ ung alder, gør mig selvfølgelig meget glad og stolt, men efter nogen tid, savnede jeg noget andet at gå op i end golf og cykling,” siger erhvervsmanden, der efter hjemkomsten i 2009 var medstifter af to selskaber, 'Ejendomsselskabet SC ApS', som beskæftiger sig med ejendomsudvikling og 'Clean Energy Invest ApS', der er et investeringsfirma i vind - og solcelleanlæg.

Mønsterbryder

“Selv om det ikke er noget, jeg tænker over til dagligt, kan jeg godt se, jeg er en mønsterbryder, men jeg tror ikke, jeg kunne være kommet så langt, hvis jeg ikke havde haft adgang til de fritidstilbud og uddannelsestilbud, som samfundet stillede til rådighed for mig. Så jeg er meget taknemmelig og føler mig privilegeret over at være vokset op i et unikt samfund, der har givet mig mange chancer og muligheder. og jeg vil gerne give noget tilbage,” konstaterer Stavnsbo med reference til sin rolle som byrådsmedlem.
Økonomisk uafhængighed som 44-årig var ikke lige dét, der umiddelbart lå i kortene for drengen, der voksede op i Langkærparken i Tilst med sine forældre og tre yngre brødre. Forældrene og en af brødrene bor i øvrigt stadig i Tilst.
“Der var da pres på derhjemme med fire drenge, og jeg var med til at bidrage til husholdningen i en ung alder med job som avisbud, som kassebud og senere som kassemedarbejder i Bilka. Jeg lærte i en tidlig alder at betale en del af mit eget forbrug og aflevere nogle af pengene til husholdningen. Jeg synes, det var dybt uretfærdigt dengang, men kan godt se i dag med det perspektiv, jeg har fået på tilværelsen, at det var en nødvendighed, og at der var en dybere mening med det. Det med at bidrage til fællesskabet ligger ret dybt i mig og det samme gør det med at forstå værdien af at arbejde og tjene sine egne penge, og det er værdier, jeg har forsøgt at videreføre til mine børn, som begge har eller har har haft skolefritidsjob,” siger Steen Stavnsbo.
Selv om det var trangt med plads og økonomi i den dengang nyopførte Langkærparken, er Stavnsbo den dag i dag meget glad for barndomsårene i Tilst.
“Jeg har haft en fantastisk opvækst med gode grønne områder og var altid udenfor at lege på gaden eller spille fodbold. Selv om det til tider var et hårdt miljø, så var det faktisk et skønt sted at vokse op,” fastslår han.
Det var også i Tilst, at kærligheden til alle mulige former for sport blev grundlagt.
“Som 6-årig begyndte jeg at spille fodbold i den daværende Tilst Boldklub, hvor der var et godt klubliv med en masse gode frivillige. Jeg har altid dyrket meget sport og var også aktiv i karateafdelingen i mange år, og så har jeg været frivillig leder i forskellige sammenhænge i tst79. På Langkær Gymnasium spillede jeg rigtig meget basket, men fodbold har altid været min favoritsport,” siger Stavnsbo, som derudover også var FDF Spejder i TIlst i mange år.
I dag har knæene givet op med hensyn til fodbold, og det er mest erhvervsmæssige bolde, den 49-årige aarhusianer forsøger at jonglere med, for når formen skal holdes ved lige foregår det oftest på en cykel - både racer og spinning og så styrketræning flere gange om ugen.
“Jeg forsøger at holde mig i nogenlunde form, men det er ikke altid, der er tid til det eller også går det ud over samværet med familien. Det kender de fleste nok til,” siger han.

Glødende GFer

Det er ikke kun som udøvende, at Steen Stavnsbo interesserer sig for sport.
“Jeg har altid bakket op om AGF. Jeg glæder mig, når det går klubben godt og prøver at komme på stadion så tit, jeg kan. AGF er enorm vigtig for byen og en stor del af Aarhus' identitet. Derfor støtter jeg også klubben med et erhvervssponsorat. Min yndlings AGF-spiller gennem tiderne må være Marc Rieper. Som spiller var han kontant, havde overblik, autoritær og solid. Ligesom mig selv, siger Stavnsbo med et efterfølgende stort grin.
En anden sportsgren, som erhvervsmandens hjerte banker for er basketball.
“Jeg spillede selv basket på gymnasiet, og synes Bakken Bears gør det helt forrygende. Jeg synes lidt, vi glemmer at hylde holdet, for de er dygtige og vinder ofte titler og er med til at brande vores by på samme positive måde som AGF”.

Hjemvendt fra Sydney

Da familien vendte hjem til Danmark efter seks år i Sydney, faldt valget på Risskov af flere grunde.
“Det er jo et dejligt område med strand, vand og skov i nærheden. Og så bor nogle af vores venner og mine svigerforældre i nærheden,” siger Steen Stavnsbo og tilføjer:
“Det var da rart at kunne lande ordentlig her i Danmark og få god tid til det uden at skulle tænke på at skulle arbejde. Det var især vigtigt, at vores børn landede ordentligt i Danmark sprogligt og socialt, for det var en stor omvæltning at flytte fra en storby som Sydney med 4 millioner indbyggere til en dansk storby med 300.000 mennesker.”
Selv om han kun lige har taget hul på sin karriere som byrådspolitiker, har han alligevel nogle målsætninger for, hvad kunne han egentlig godt tænke sig at blive husket for, når valgperioden er gået?
“Helt overordnet vil jeg gerne huskes for, at jeg var synlig og gjorde en forskel. Ikke mindst for de folk, som har stemt på mig. At de kan sige: “Hvor var det godt, at vi stemte på Steen.” Jeg synes, vi er kommet godt i gang i byrådet med forslaget om etablering af vejfonden og ved at få sat lufthavnen på dagsordenen.”

null

Publiceret 21 January 2014 16:00