Med dine tegninger gav Rasmus Sand Høyer i en årerække sit daglige bud på virkeligheden i Aarhus. Nu er 120 af hans tegninger samtlet i bogen “Smilets tegner”

Med dine tegninger gav Rasmus Sand Høyer i en årerække sit daglige bud på virkeligheden i Aarhus. Nu er 120 af hans tegninger samtlet i bogen “Smilets tegner”

Mød tegneren bag de skæve Aarhus-streger

Rasmus Sand Høyer har gennem mange år underholdt JP Aarhus’ læsere med sine satiriske tegninger. Nu har han udgivet en bog

Af
Line Hitz

Når Rasmus Sand Høyer skal tænke kreativt, så sidder han ved sit spisebord i hjemmet vest for Aarhus. På bordet står kaffe, computer og dagens avis. Og på væggene hænger omridset af en nøgen dame i et mørkt ramme og to nyfødte børn malet med sirlige penselstrøg. Flere stofhekse dingler ned fra loftet. Billederne er lavet af Rasmus Sand Høyer. Heksene samler hans kone på.
Siden 1985 har tegneren Rasmus Sand Høyer leveret satiriske tegninger til Morgenavisen Jyllands-Posten. Han tegnede en af de tolv tegninger af Muhammed, som blev bragt i Morgenavisen Jyllands-Posten i september 2005, og i mange år skildrede han Aarhus Byråd i JP Aarhus.
Med små enkelte ord drejer han let og elegant samtalen, når talen falder på Muhammed. Han vil hellere tale om byrådet, den nye bog og børnebørnene på væggen. Det andet er et afsluttet kapitel.
“ Der er jo efterhånden mange år siden, og jeg vil hellere se fremad end tilbage,” siger han.

Smilets tegner i Aarhus

Med sin karakteristiske streg gav han i Jp Aarhus sit daglige bud på, hvordan han så virkeligheden i Aarhus, og han havde særligt politikere og kulturpersoner for øje.
I bogen “Smilets Tegner” kan læserne blandt andet møde Marc Perera Christensen som Lille Per, Dorthe Laustsen som femme fetale og Flemming Knudsen som stolt ridder.
“De fleste er blevet glade for mine tegninger, og kun en sjældent gang har jeg oplevet brok over en tegning,” siger Rasmus Sand Høyer.
For at få ideer til sine tegninger bladrer han avisen igennem, og tegningerne handler da også altid om aktuelle emner som nye veje og plejehjem.
“Ved at lave sjov i tegninger bliver det også sat fokus på emnet,” siger han.

Drømmen om en tegning

Når Rasmus Sand Høyer fortæller om sit arbejde er tonen formel, og han tænker sig grundigt om, inden han svarer. Han ønsker ikke at få sit ansigt i avisen. Mest på grund af Muhammed-tegningen.
Tilgængelig glider ordene lettere, armene bevæger sig levende, og han svarer hurtigt, når samtalen handler om de utallige malerier og tegninger, som han laver i sin fritid.
Han tænker sig om inden han svarer på spørgsmålet om, hvem han drømmer om at male.
“Ingen umiddelbart for så gør jeg det jo bare,” siger han, men han kommer alligevel i tanke om én.
“Jeg skal snart til Burma, og det kunne være rigtig interessant at male Aung San Suu Kyi,” siger han.
Læserne kan stadigvæk opleve Rasmus Sand Høyers tegninger i Morgenavisen Jyllands-Posten.

null

Publiceret 10 January 2014 12:00