Per Mai Knudsen elsker at køre på MTB-ruten i Marselisborg-skoven. Formanden for Aarhus 1900 MTB har dyrket sporten i seks år og leder altid efter en undskyldning at komme helt ud i skoven. Ruten er på 25 kilometer og 500 højdemeter.

Per Mai Knudsen elsker at køre på MTB-ruten i Marselisborg-skoven. Formanden for Aarhus 1900 MTB har dyrket sporten i seks år og leder altid efter en undskyldning at komme helt ud i skoven. Ruten er på 25 kilometer og 500 højdemeter.

MTB-sporten er kommet op i gear

Medlemmerne strømmer til aarhusiansk mountainbike-klub

Af
Kim Andersen

Kim S. Andersen

De dage, hvor skovens dybe stille ro herskede, er ved at være talte.
I hvert fald hvis der er gode mountainbike-ruter i det grønne. Flere og flere MTB-ryttere(mountainbike-ryttere, red.) er rykket ind i de danske skove, og der er ingen tvivl om, at mountainbike-sporten er i vækst. Denne udvikling har en af byens største MTB-klubber - Aarhus 1900 MTB - også kunnet mærke.
“Vores klub har eksisteret siden 2000, og i dag er vi 240 medlemmer. I de sidste to år har vi fået fyrre nye medlemmer, så der er sket en eksplosiv udvikling,” fastslår formand Per Mai Knudsen og tilføjer:
”Vores gennemsnitsalder ligger på 30 år med medlemmer fra 6 til 54 år. Og så er 25 procent af vores medlemmer kvinder.”

Adrenalin rundt i kroppen

Hos en af byens førende MTB-forretninger - 'Webike' på Sommervej i Aarhus V. - oplever man ligeledes en stigende interesse for MTB-sporten blandt kunderne:
”Vi har en del kunder, der rykker fra racercyklen og over på mountainbiken. Både af tidsmæssige årsager, men også for at udfordre sig selv. Jeg møder flere og flere ryttere ude i skoven, når jeg træner, og jeg kan mærke en stigende stor interesse for MTB-sporten her i butikken,” siger butikschef Dan Neve-Ginnerup, der er overbevist om, hvad hovedårsagerne til væksten er:
”Det fede ved MTB-sporten er, at man får adrenalin banket rundt i hele kroppen. Og så giver det mere konditionsmæssigt, fordi pulsen hele tiden svinger op og ned. Der er ingen tvivl om, at det tiltaler mange, at de ikke skal bruge så mange timer som på en racercykel for at forbrænde den samme energi. Derudover er det mere udfordrende at køre MTB, for det stiller højere krav til teknik og fysik.”
Butikschefen har i mere end bogstaveligste forstand styr på cyklerne, for han har kørt mountainbike i godt 15 år.
Og det kan virke som noget af en jungle at bevæge sig rundt i som motionist og nybegynder. Derfor kan eksperter og fagfolk hjælpe en på sporet.
”Vi gør rigtig meget ud af at sælge de helt rigtige cykler til kunderne. Og her handler det om at finde ud af kundens reelle behov. Det kan selvfølgelig godt lade sig gøre at surfe rundt på nettet og blive klogere, men ofte er de guidelines, der findes på nettet, mangelfulde,” konstaterer butikschefen, som kan tilbyde sine kunder tyve forskellige MTB-modeller.
Det skal ifølge Dan Neve-Ginnerup være en god helhedsoplevelse at køre MTB, og det giver god mening at få fat i en fagmand, der kan give en kyndig vejledning.
”Der er en grund til at vi kalder os selv for 'Webike', for alle vores ansatte kører mountainbike eller almindelige racer,” siger han.

Butikschef i ’Webike’, Dan Neve-Ginnerup, med en af de MTB-cykler, der er specielt egnet til nybegyndere.

Butikschef i ’Webike’, Dan Neve-Ginnerup, med en af de MTB-cykler, der er specielt egnet til nybegyndere.

Fordel at køre i klub

Aarhus 1900 MTBs formand, Per Mail Knudsen har selv haft gang i MTB-pedalerne i seks år.
“Jeg plejer at sige, at det er 25 kilo siden. Efter et lægebesøg fik jeg at vide, at jeg var blevet for tyk, og så ledte jeg efter en sportsgren, hvor jeg kunne få det samme adrenalin-rush som jeg fik af at stå på ski. Og her viste MTB sig at være helt perfekt. Jeg har været grebet af sporten lige siden, og jeg leder altid efter en undskyldning for at komme herud i skoven”.
Han fremhæver det sociale element som dét, der virkelig taler for at køre i klub frem for at være solist.
”Det er fint nok at træne alene engang i mellem, men jeg synes nu, det er sjovere at kunne dele sine oplevelser med andre. Så fordelene ved at køre i klub er et godt fællesskab og sammenhold. Og så arrangerer vi mange ture til udlandet, hvor vi kører på ukendte ruter, siger,” Per Mai Knudsen.

Formanden for Aarhus 1900s MTB-afdeling, Per Mai Knudsen, kalder medlemsvæksten for eksplosiv.

Formanden for Aarhus 1900s MTB-afdeling, Per Mai Knudsen, kalder medlemsvæksten for eksplosiv.

En udstyrssport

“MTB er en sport, der er let at gå til. Man kan træne, når man har lyst, og så er den forholdsvis billig, når du først har købt din cykel. MTB er en udstyrssport, men hvis du først har fået en fornuftig cykel, kan den holde i mange år. Jeg tror ikke, interessen for MTB-sporten har toppet endnu. Der er store udviklingsmuligheder, og der bliver arrangeret flere og flere løb med mange deltagere,” fastslår 'Webike's butikschef.

null

Publiceret 06 January 2014 12:00