Da Kirsten Christiansen meldte sig til kursus hos Ældre sagen, kunne hun kun skrive og modtage mails i forvejen. Hun læser spansk og skriver næsten en e-mail til Spanien dagligt.

Da Kirsten Christiansen meldte sig til kursus hos Ældre sagen, kunne hun kun skrive og modtage mails i forvejen. Hun læser spansk og skriver næsten en e-mail til Spanien dagligt.

Hjælp! Det er galt, det er digitalt

Fra 1. november skal vi alle have en digital postkasse. Næsten

Af
Af Hans Larsen

Man kan ikke lige ligefrem sige, at poterne danser på tastaturet. Men der arbejdes ihærdigt på det i undervisningslokalet, hvor Ældre Sagen Aarhus holder begynderkursus i edb for 12 medlemmer, som gerne vil kunne brillere foran en computer.
For den elektroniske tidsalder kommer for alvor over os i 2014. Fra 1. november skal stort set alle danskere have oprettet en digital postkasse, for fra den dato vil al post fra det offentlige ikke længer blive sendt som brev men vil lande elektronisk i E-boks eller på borger.dk.
I Ældre Sagen Aarhus er det dog endnu helt andre udfordringer, som optager kursisterne. Her går det ud på at lægge en tekst hen over et foto. Underviseren Jørgen Thomsen guider: “Tryk på mailprogrammet.” “Nej, I skal dobbeltklikke for at åbne det.” “Tryk på officeknappen,” siger han.

Går galt derhjemme

På første række opstår der forvirring omkring officeknappen. “Har jeg også den derhjemme,” spørger pensionisten Kirsten Christiansen. Det er nemlig hendes største problem: Når hun kommer hjem og skal øve alt det, hun har lært, går det ikke altid lige let.
“Så sidder man og tænker: Hvad var det nu, jeg skulle gøre? Og så har man ikke nogen at spørge,” siger Kirsten Christiansen, som får åndenød af at tænke på, hvad der skal overgå hende og alle os andre fra 1. november.
“Jeg håber, jeg får det lært. Jeg bliver jo tvunget til det, men det er lidt besværligt, at det hele skal foregå digitalt,” siger Kirsten Christiansen.
I år vil hun melde sig til andre digitaliseringskurser hos Ældre Sagen, så hun “kan få banket det ind.” Men det skal foregå med små skridt, så lærdommen kan nå at sætte sig fast. Ligesom da det nuværende kursus begyndte: Her lærte kursisterne den første dag at tænde for computeren.
Formanden for Ældre Sagen Aarhus, Tove Jørvang, er dog ikke lige så bekymret over fremtiden som Kirsten Christiansen.
“For de fleste mennesker vil digitaliseringen blive en stor lettelse. At der så kommer en stor gruppe ældre, som ikke er vant til at bruge en computer, må vi forsøge at tage hånd om. Mange melder sig til et kursus hos os, og de synes, at en masse muligheder åbner sig, når de først er kommet i gang. Jeg havde troet, at det var mere op ad bakke,” siger Tove Jørvang.

Hos Ældre Sagen i Aarhus har tre undervisere travlt med at hjælpe de 12 kursister, der langsomt men sikkert bliver klar til at bruge en computer.

Hos Ældre Sagen i Aarhus har tre undervisere travlt med at hjælpe de 12 kursister, der langsomt men sikkert bliver klar til at bruge en computer.

Kan søge om fritagelse

Ældre Sagen vil i det nye halvårsprogram gøre ekstra meget for at gøre medlemmerne opmærksomme på, hvad der sker fra 1. november. Så kan de enten melde sig til et kursus, hvis de har behov for det, eller søge om fritagelse, hvis de af den ene eller anden årsag ikke magter at bruge en computer.
“Selvfølgelig er der nogle, som ikke kan, og dem må vi hjælpe med at blive fritaget, når vi nærmer os det tidspunkt, hvor den digitale postkasse skal være i funktion. På den anden side er vi også indstillet på, at kan man bruge en computer, skal man ikke bare kunne melde sig fra, fordi man ikke har lyst,” siger Tove Jørvang.
Hun peger på, at der i de kommende år bliver færre og færre ældre, som ikke i forvejen er med på den digitale bølge, da fremtidens ældre er nutidens midaldrende. I fremtiden vil det dermed være en lille gruppe af såvel unge som gamle, der må give op på grund af for eksempel sygdom.

Digital postkasse

Det politiske mål er, at 80 procent af danskerne vil bruge en digital postkasse fra 1. november. Konkret kommer det til at foregå på den måde, at alle automatisk får tildelt en elektronisk postkasse på borger.dk, hvis de ikke har én i forvejen, på samme måde som da alle i sin tid automatisk fik tildelt en nemkonto.
Når loven er trådt i kraft, bliver det muligt at søge om fritagelse hos Borgerservice, så man fortsat kan få breve fra det offentlige leveret af postbudet. Du kan blandt andet blive fritaget, hvis du ikke har en computer med internetadgang, lider af demens eller er udviklingshæmmet, psykisk syg eller blind.
Men detaljerne omkring fritagelse er endnu ikke helt på plads, fortæller lederen af Borgerservice i Aarhus, Lene Hartig Danielsen.
“Man skal aflevere en tro og love erklæring på, at man ikke er i stand til det. Men det bliver først fra 1. november, da man ikke kan blive fritaget for noget, før man er forpligtet til det. Samme besked får de borgere, der allerede har henvendt sig,” siger Lene Hartig Danielsen.
Hos Borgerservice og på biblioteker kan aarhusianerne få hjælp til selvhjælp foran en computer, og der vil i løbet af året blive gennemført landsdækkende kampagner, der skal minde os alle sammen om den digitale postkasse. “Det er klart, at det her kalder på en folkeoplysningsindsats,” siger Lene Hartig Danielsen.
Baggrunden for digitaliseringen er, at der kommer flere og flere ældre i de kommende år og færre og færre mennesker i den arbejdsdygtige alder. Det betyder, at der er brug for nye milliarder til den offentlige velfærdsservice. Derudover skal der samtidig kunne frigives personale fra administrationsopgaver til servicedrift.

Først venter netbank

Det er stort set hele Folketinget, som står bag loven om digitalisering, og i undervisningslokalet hos Ældre Sagen Aarhus er Kirsten Christiansen da også klar over, hvilken vej vinden blæser.
“Jeg synes, at jeg er for gammel til at komme i gang, men jeg bliver nødt til det,” siger Kirsten Christiansen, som vil begynde vejen mod digitaliseringen med at lære at gå på netbank.
“Jeg har fået Nem-ID, men den er vist blevet for gammel, da jeg ikke rigtig har brugt den. Jeg har trukket det lidt og tænkt: Det kan jeg gøre en anden dag. Man skal selv være motiveret. Når det bliver trukket ned over hovedet på én, er der ingen glæde ved det. Den dag, man selv får lyst til det, er det pludseligt noget andet,” siger Kirsten Christiansen.
Hun håber, at hun inden 1. november får lyst til at oprette en digital postkasse.
“Man skal selv være motiveret.”
Kirsten Christiansen.

Digital postkasse

Log på borger.dk med dit Nem-ID Klik på “Post” øverst på forsiden af borger.dk Herefter er din digitale postkasse oprettet. Du kan altid ændre dine indstillinger.

Publiceret 02 January 2014 09:00