Butikkernes hylder bugner af forskellige julebryg og det er svært at vælge. Avisens ølspecialist hjælper dig på vej.
Flertallet af de danske julebryg, er stærkere end normale pilsnere og samtidigt mere fyldige.
En del af disse øl, er tilsat indiske krydderier som stjerne anis og koriander hvilket jeg finder underligt i danske øl. Heldigvis bruges også lakrids, appelsinskal, nellike og kanel.
Jeg vil her anbefale dig nogle af de bedste julebryg og vejlede dig fra andre. Øl fra bryggerier som skjuler hvor de reelt er brygget og tappet, har jeg et kompleks imod. Disse får alle karakteren 0 pebernødder.
Øl fra De Fem Gaarde, GB og Skælskør Bryghus fortæller hverken på flaskens etiket eller bryggeriernes hjemmeside, at de brygges det samme sted, på Harboe.
Juleøl fra Klosterbryggeriet, Brygværket og Brewcat brygges anonymt af Ørbæk.
Øl fra Brøckhouse brygges af svenske Åbro.
Stronzo' s julebryg Golden Santa brygges ikke i Kødbyen som etiketten ellers fortæller, men på en belgisk ølfabrik, side om side med Mikkeller og BeerHere.
Juleøllen fra Skovlyst brygges ikke i skoven ved Værløse men i Polen. Alle disse øl smager udmærket, men afsenderne snyder forbrugeren til at tro, det er ægte dansk håndbryg. Hvorfor ellers så hemmelighedsfuld, hvis ikke det bare handler om ren profit?
Willemoes
Willemoes fra bryggeriet Vestfyen laver tre forskellige julebryg. Den røde Jule Ale, den blå Jule bryg og den grønne Willemoes Jul 2012.
Gå uden om den røde og den blå. Du bør vælge den store flaske Willemoes Jul 2012 med søhelten Willemoes på etiketten. Og du bør skynde dig at sikre nogle flasker, da den var udsolgt flere uger før jul sidste år.
****** Pebernødder.
Pladderballe
Pladderballe Bryghus som nu brygges på bornholmske Svaneke bryghus, kalder deres julebryg på 5,7 % for "Sokkeøl".
Den dufter og smager dog ikke af sure sokker, men udelukkende af anis. Desværre en stor skuffelse, som heldigvis kun kan købes i Coops butikker.
** pebernødder.
Ørbæk
Fynske Ørbæk har hvert år en nåleskov af forskellige julebryg. Ens for dem alle er at de brygges af økologisk malt, som ikke smager af ret meget.
Især Jinglebells og Nyborg Julebryg flasker med korkprop, bør du undgå. Ørbæk Ekstra Julebryg på 6,8 er dog rimelig både i smag og pris men som drikkelse til julemaden er alle Ørbæks øl for anonyme.
*** pebernødder.
Carlsberg
Carlsberg er afsender af julebryg i begge ender af skalaen. Tuborg Julebryg på 5,6 % har været en del af danskernes jul siden 1981 og den mørke pilsner er gennem årene blevet et klart signal om, at julen står for døren.
Snebajeren nydes bedst på J-dag, i selskab med en nedringet nissepige på skødet. Til julemiddagen egner den sig ikke men som tørstslukker er den godkendt.
** pebernødder.
Jacobsen fra Carlsberg
Carlsberg er dog også i toppen af juletræet, med Jacobsen Golden Naked Christmas Ale på hele 7,5 %.
Trods sit engelske navn, er denne øl tydeligt inspireret af den nordiske jul. Den er gæret to gange, og tilsat sveskejuice, som gør den endnu mere rund, frugtig og juleagtig.
Den er brygget af bygmalt, havremalt og hvedemalt som tilsammen giver en flot og fyldig krop. Den er krydret med sirup, humle, appelsinskal, fennikel og kanel. Denne øl har vundet årets julebryg, i den ølklub jeg er med i, de seneste år. Og vi tester rigtig mange julebryg.
****** pebernødder.
Kongen Bryghus
Kongens Bryghus Julemumme 6,6 % brygges og tappes også af Husbryggeriet Jacobsen i Valby.
Man havde for flere år siden planer om at genetablere bryghuset i den stadig markante bygning på hjørnet af Frederiksholm Kanal og Christians Brygge, et stenkast fra Christiansborg. Planerne blev ikke til noget og mærket tilhører stadig Carlsberg.
Julemumme er dog en fortræffelig juleøl der matcher hele julebordet før, under og efter middagen.
***** pebernødder.
Krenkerup Bryggeri
Krenkerup Bryggeri fra Sakskøbing, sælger i Coops butikker en overgæret juleøl på 6,3 %. Desværre er den noget ubalanceret i duft og smag.
Et regulært fejlkøb til 28 kroner. Med mindre du er tilhænger af en juleøl, der er overdoseret med koriander.
* pebernød
Rise Bryggeri
Rise Bryggeri Ærø Jule Ale er navnet på en flot dyb mørkerød øl på 7,0 %. Bryggeriet ligger på vandværksvej i idylliske Ærøskøbing og bryggeren er søn af afdøde statsminister Jens Otto Kragh.
Ærø Jule Ale er mørk og med en balanceret sødme, der vil matche enhver god julefrokost og ikke mindst den traditionelle danske julemiddag.
***** pebernødder.
Bryggerigaarden
Bryggerigaarden Original Julebryg er navnet på en markant og gennemført julebryg. Bryghuset på Dæmningen 42 i Vejle, deler adresse med pubben Seven Oaks, gourmet restauranten The Lodge og årets danske frokostrestaurant Remouladen.
Bygningerne kaldes Bryggerigaarden. Vejle Bryghus har valgt Bryggerigaarden som varemærke på øllet, når det sælges udenfor Vejle.
Julebryggen er tilsat julegodter som appelsin, kanel og rosiner. Sammen med en solid fylde, giver det en flot smagsoplevelse.
Den bør omrystes let inden servering, da den er ufiltreret og indeholder noget bundfald fra de mange julekrydderier og den belgiske gær.
***** pebernødder.
Syndikatet
Syndikatet hedder et nyere dansk fantombryggeri, som har valgt at kalde sin julebryg for Frelseren.
Frelseren på 6 % er brygget og tappet på Nibe Bryghus og det er en øl med masser af smag af julens krydderier, med indslag fra lakrids og chokolade. Man smager let at den er belgisk inspireret og Frelseren vil sprede glæde til enhver julefest.
***** pebernødder.
Er du stadig i tvivl om at øl er det rigtige at nyde i julen? Kraftigt øl neutraliserer fedmen i julemiddagen og "renser" ganen, hvor den syrlige vin modsat fremhæver fedmen. Lad os runde af med at spørge ham der ved det bedst: Kære julemand, hvad foreslår du at vi vælger.
Øl eller vin til julemaden? - ØL!
Glædelig jul fra Lokalavisens ølklumme.