Gæt en jul:

Mærkelige dyr i julekrybben

Plads til børnenes firben i krybben og ældgamle opskrifter på julekager er en del af denne uges kendte aarhusianers jul

Af
Af Marie Højlund

Hun juleshopper hvert år i Barcelona, fordi de har det flotteste julepynt, som helst skal være i sølv, guld eller hvide farver - i hvert fald det til juletræet . Men hvis børnene har en rød krage, må den også gerne være på juletræet.
"Jeg styrer ikke julepynten med hård hånd. Det skal være børnenes jul, og de har altid fået lov til at pynte op, som de synes. Også selvom det nogle gange har betydet, at det har været mere interessant end smukt," siger hun.

Krybdyr i krybben

Hvert år ved første søndag i advent bliver den gamle julekasse hevet frem fra kælderen. I den findes en krybbe, som de seneste mange år er blevet sat op af hendes to børn.
"De har altid selv måtte bestemme hvad der skulle stå i krybben og hvordan det skulle stå. Et år var der havnet en masse mærkelige dyr iblandt nisserne, blandt andet et farligt firben. Et andet år var der glimmer über alles. Det tager jeg med."

Ansvaret for anden

Normalt er det hendes mor, der står for andestegen hver jul. Men i år må hun for første gang selv lægge sig ud med anden og det er ikke uden spænding, fordi hun selv er vegetar. Derudover står menuen altid på en gang risengrød før alt det andet julemad.
"Jeg kommer fra en familie, hvor vi er blevet opdraget med at lægge en sund bund med risengrød før alt det andet mad. Det holder vi stadig fast i."
Hvert år bliver der også bagt vaniljekranse og jødekager ud fra en ældgammel familieopskrift.
"Det er en gammel opskrift fra druidernes tid, som vi bruger hvert år. Nu er den godt nok røget ned bag vores komfur, men vi må se om vi ikke kan få den hevet frem igen."
Hvis jul er beskrevet her? Er det Vickie Jo Ringaard, Jette Torp eller Lotte Heise?

De kendtes jul
Lokalavisen præsenterer kendte aarhusianeres jul i løbet af de næste fire uger
Se om du kan gætte, hvis jul vi beretter om her og få svaret i morgen.

Publiceret 21 November 2012 09:00