Helle Hansen, afdelingsbestyrelsesformand i Gellerupparken, oplever ofte skrald og tis i elevatoren i sin opgang, derfor hilser hun overvågning velkommen.

Helle Hansen, afdelingsbestyrelsesformand i Gellerupparken, oplever ofte skrald og tis i elevatoren i sin opgang, derfor hilser hun overvågning velkommen.

Kameraer skal forhindre pis, skrald og hærværk

Gellerupparken og Toveshøj skal til foråret tage stilling til, om de vil have videoovervågning i opgange og elevatorer

Af
Christina Johansen

Christina S. Johansen

To stykker slikpapir og et cigaretskod. Det er alt, hvad det bliver til på turen op ad trappen til syvende sal på Gudrunsvej 76 i Gellerup. Og turen ned i elevatoren afslører blot et enkelt stykke skrald.
Skrald i opgangene og tis i elevatorerne er ellers en del af årsagen til, at blandt andet afdelingsbestyrelsesformand i Gellerupparken, Helle Hansen, ønsker videoovervågning i Gellerups boligblokke.
"Rengøringsdamen har da vist lige været her," siger Helle Hansen, som netop bor der i syvende sals højde.
Hun fortsætter med at fortælle, at tis og skrald ellers er en fast del af hverdagen i blokkene i parken.
"Der kan godt pludselig stå en masse skrammel i elevatoren - det kan være en ødelagt ramme eller en mikrobølgeovn. Ligesom der også tit bliver tisset i elevatoren," fortæller hun.

Millioner til hærværk årligt

Snakken om overvågning af opgange og elevatorer i både Gellerup og Toveshøj har kørt på beboermøder i omkring tre år. At snakken eskalerer netop nu skyldes ikke et boom i hærværk, skrald eller tis, men mere at området alligevel skal have lagt nye kabler ind og derfor kan få kameraer opsat til billige penge.
Med videoovervågningen håber Helle Hansen, at Gellerupparken kan nedbringe sit årlige forbrug til hærværk på omkring halvanden millioner kroner - samme tal for Toveshøj hedder 1,3 millioner kroner.
"Det er ofte mindre tilfælde af hærværk, som løber op - for eksempel smadrede ruder, smadrede lamper og fjernelse af graffiti," fortæller Helle Hansen.

En beslutning til foråret

Beslutningen om at opsætte kameraer bliver dog ikke truffet i den umiddelbare fremtid. Helle Hansen oplyser, at der først skal indhentes priser og først derefter - henover foråret - skal overvågningen drøftes, og siden skal der stemmes.
Holdningen til overvågning er imidlertid klar fra afdelingsbestyrelsesformanden allerede nu, og hun forstår ikke dem, som frygter kameraerne:
"Med overvågning bliver det sin sag at stille sig ind i elevatoren og tisse, og man bliver jo kun kigget på, hvis man laver noget skidt," siger hun.

Kameraer er sidste skridt

Helle Hansens begejstring for overvågning af Gellerups og Toveshøjs 7000 beboere fordelt på 173 boligblokke bliver ikke delt af alle. Formanden for Det Kriminalpræventive Råd, Eva Smith, er blandt skeptikerne.
"Jeg synes, at privatliv i ens nærområde er en ret. Kameraer i opgange og elevatorer går meget tæt på privatlivet," lyder det fra Eva Smith, som mener, at overvågning skal være det allersidste skridt, man tager:
"Vi har før set nogle kedelige eksempler på, at videooptagelser er blevet brugt til at snage, og det er jo ikke meningen. Hvem ser de her optagelser, og kan de holde tæt, hvis man i et svagt øjeblik kommer til at kysse naboens kone i opgangen?" Siger Eva Smith og fortsætter:
"Jeg vil da foreslå, at man i stedet prøver med skilte i elevatoren og tager en snak med alle børn."

null

Publiceret 25 October 2012 12:00