Det har været svært at finde sin egen identitet for dansk-irakiske Wamid Hassan på 23 år.

Det har været svært at finde sin egen identitet for dansk-irakiske Wamid Hassan på 23 år.

"Jeg vil ikke puttes i en kasse"

Han har boet næsten hele sit liv i Danmark og har aldrig været i Irak, men han ser sig selv som dansk-iraker. For 23-årige Wamid Hassan var det svært at vokse op mellem to verdener, men han holdt fast i, at han ikke ville være "enten eller" men "både og"

Af
Christina S. Johansen

Han var kun tre år og netop landet i Danmark. Året var 1992. Det var vinter, og udenfor var jorden dækket af noget mærkværdigt, hvidt stads. Den lille purk fandt det alt sammen meget mystisk.
"Sneen var ukendt og farlig, og jeg turde slet ikke træde på den. Jeg husker det stadig tydeligt, selvom jeg kun var tre år gammel," fortæller 23-årige Wamid Hassan.
Wamid blev født i Kuwait af forælde, som var flyttet dertil fra Irak for at få arbejde. Men så brød Golf Krigen ud, og som knap 1-årig måtte Wamid og familien flygte. Turen gik til Syrien, Bulgarien og så endelig et snefyldt Danmark to år efter flugtens start.
Her ventede der Wamid en opvækst og en ungdom, hvor en søgen efter den helt rigtige identitet kom til at fylde enormt.

Midt i ingenmandsland

"Jeg var meget forvirret i ungdommen. Jeg stod i ingenmandsland, midt i en gråzone. Jeg var dansk i skolen og irakisk derhjemme, og alle havde en holdning til, hvem jeg var. De puttede mig enten i den ene eller den anden kasse," fortæller Wamid Hassan og fortsætter:
"Det føltes som en byrde i rigtig lang tid, og i starten tilpassede jeg mig socialt - i skolen var det én verden, og hjemme i Gellerup var det en anden."

Bland de to verdener

Men Wamid, som faktisk aldrig har været i Irak, var ikke indstillet på at skulle være enten det ene eller det andet. Han ville meget hellere være både iraker og dansker.
"Og det er sgu i orden at være begge dele! Hvorfor er man først accepteret, når man er i en bestemt kasse? Vi må gerne prøve at tænke ud af kassen, og vi må gerne placere os uden for kassen," siger Wamid, som fortæller, at det også er den opmuntring, han har fået hjemmefra:
"Det er svært at holde fast i den irakiske identitet, men mine forældre har altid opfordret mig til at blande de to verdener. For vi har en virkelighed, vi skal forholde os til, og scenen hedder altså Danmark, men samtidig skal og vil jeg ikke give slip på hele min kulturelle baggrund og de irakiske traditioner," lyder det fra Wamid.

Alle har brug for at høre til

Den 23-årige unge mand, som har en bachelor i arabisk kommunikation, og som er leder for børne- og unge-tilbudet Unge4Unge under Aarhus Kommune, er uden tvivl glad for at være dansk. Men han er samtidig glad for, at han ikke bare lod sig presse ned i kassen med påskriften DK.
"Selvom jeg aldrig har været i Irak, så har jeg en kulturel baggage, som jeg ser som et stort privilegium. Og før eller siden skal jeg da besøge Irak - det er jo en del af mig," fortæller Wamid, som trods mange indre forviklinger endlig fandt ud af, hvad den helt rigtige identitet er for ham - og det er vigtigt for alle, fortæller han:
"Alle har brug for at høre til et sted. Hvis ikke du hører rigtigt til, så bliver det svært at begive sig ud på livets vej."

Hele verden i Aarhus

Lokalavisen Aarhus sætter fokus på de største befolkningsgrupper i Aarhus Kommune - denne gang er vi kommet til irakere, der er nummer fire på listen, som ser ud som følger:
Libanesere/statsløse palæstinensere 4802 personer

Tyrkere 4237 personer

Somaliere 3923 personer

Irakere 3432 personer

Vietnamesere 2435 personer

Iranere 2348 personer

Polakker 1977 personer

Tyskere 1735 personer

Publiceret 21 October 2012 12:00