sognepræst Berit Schelde Christensen, Hasle.

sognepræst Berit Schelde Christensen, Hasle.

Midt i tristheden – findes glæde

Af
Af sognepræst Berit Schelde Christensen

Hasle

Tiden er pludselig fyldt med åndelighed. Selvudvikling, meditation, mindfulness er kommet på banen i børnehave, skole og på arbejdspladsen.
Det møder et dybt menneskeligt behov i tiden. Mange af os har opdaget noget om det at være menneske, som vi ikke har haft sprog eller udtryk for. Skjult i vores indre ligger der lag af ting, som vi ikke ved noget om, ikke forstår, ikke føler.
Det kan give sig til kende som en uro, en rastløshed, længsel, tomhed, kedsomhed eller frygt. Det kan ligge lige under overfladen. Man mærker det måske om natten, når fornuften slipper sindet løs. Og det afdækkes ofte ved krise eller tab. Vi opdager, at vi ikke bare er krop eller en programmérbar ting. Vi er også ånd og drives og udvikles af kræfter, der er usynlige for øjet. Pludselig opdager vi evner og interesser, vi ikke vidste, vi havde.
Vi henvender os ofte til terapeuter eller vejledere med vores problemer med det hemmelige håb, at de skal tage byrderne væk og fri os fra det, som vi ikke kan eller vil bære. Men den bedste hjælp er at møde nogen, der siger:
"Løb ikke, men sid stille og rolig. Lyt nøje til din egen kamp. Svaret på dit spørgsmål ligger skjult i dit eget hjerte."
Jesus siger:
"Tag dit kors op og følg mig."
De ord er en opfordring til ikke at flygte fra os selv men gå ind i vores egen erfaring og lytte til det rastløse hjerte. Og måske vi vil begynde at ane, at der midt i tristheden findes glæde, at der midt i frygten findes fred, og at der midt i grådigheden findes en mulighed for medlidenhed.

Publiceret 16 June 2012 17:00