Med redskabet her træner 11-årige Tobias sine øjne i at se 3D. Ved at træne sine øjne med forskellige øvelser er det lykkedes Tobias at komme af med sit dobbeltsyn

Med redskabet her træner 11-årige Tobias sine øjne i at se 3D. Ved at træne sine øjne med forskellige øvelser er det lykkedes Tobias at komme af med sit dobbeltsyn

Tobias så dobbelt:

“Bogstaverne flimrede rundt”

11-årige Tobias kunne ikke knække læsekoden - nu er han rykket to klassetrin ved at lave øvelser med i sine øjne

Af
Grethe Madsen

Grethe Bo Madsen

Bogstaverne hoppede og dansede rundt på linjerne, når 11-årige Tobias forsøgte at læse. Siden han begyndte på Skovvangskolen i 1. klasse har han fået ekstra hjælp til at lære at læse, men til trods for en brav indsats, var det i starten af fjerde klasse stadig en kamp op ad bakke at stave sig gennem en enkel tekst.
"Det var bare så hårdt. Lige meget, hvor meget jeg forsøgte, så gav det ingen mening, for jeg kunne ikke holde styr på bogstaverne. De flimrede rundt for øjnene af mig, Jeg har været ved at græde over det tusinde gange," fortæller han.
Også hans forældre og skolen undrede sig over, at den ellers velbegavede dreng ikke kunne finde ud af at knække læsekoden.

Så dobbelt uden at vide det

"Han var bare så meget på overarbejde hver eneste dag, og alligevel var der næsten ingen fremskridt," fortæller hans mor, Marianne Jensen.
Skolen testede Tobias for ordblindhed, men det var ikke der, skoen trykkede. Sidenhen begyndte skolen at antyde, at Tobias måske havde indlæringsproblemer.
"Og det var svært at sige imod, selv om min egen fornemmelse var, at det ikke var korrekt."
Ved lidt af en tilfældighed endte Tobias hos en optiker.
"Jeg fik at vide, at jeg havde dobbeltsyn, og at det var derfor, bogstaverne ikke stod stille på linjen, når jeg forsøgte at fokusere. Det var mærkeligt at få at vide. Jeg har ikke tænkt over, at jeg så dobbelt - sådan har det jo altid været, og jeg gik ud fra, at andre havde det lige sådan. Men det var også rigtig rart at få at vide, at der faktisk var en god grund til, at det var så svært for mig at læse," fortæller Tobias.

Fik hjælp hos Dine Øjne

Ingen briller kunne hjælpe på hans dobbeltsyn, men til Tobias' store held, kendte optikeren til synstræningsklinikken Dine Øjne. Der blev Tobias testet i oktober sidste år af optometrist Gitte Nørgaard, og siden har han synstrænet så godt som hver eneste dag med forskellige øvelser, som han får på synstræningsklinikken. Cirka hver 14. dag er han en tur forbi klinikken, hvor hans fremskridt bliver registreret, og han får nye øvelser med hjem.
"Det var en åbenbaring. Det var sådan en lettelse, at høre, at han kunne hjælpes. Men jeg var da også skeptisk," fortæller Marianne.
Men det er hun ikke længere. Siden Tobias i oktober begyndte at træne med sine øjne, er han rykket, hvad der svarer til to klassetrin i de nationale læsetest.

Pludselig kunne jeg stave

"Jeg kunne ret hurtigt mærke, at der skete noget, efter jeg begyndte at synstræne. Lige pludselig kunne jeg stave. Det var vildt - det kom bare sådan. Jeg begyndte også ret hurtigt at kunne læse skilte, når vi var ude og køre og læse overskrifter i aviser," fortæller Tobias.
"Før ville jeg helst ikke se film, der ikke var på dansk, fordi jeg ikke kunne læse teksterne. Nu kan jeg se de samme film, som mine kammerater gerne vil se."
De seneste måneder har Tobias ikke bare lært at læse. Han er også gået fra at være en dreng med et ringe selvværd til at være en glad og udadvendt dreng med større tro på sig selv.
"Nu kan jeg læse helt uden at tænke over det. Før skulle jeg kæmpe mig gennem ordene bogstav for bogstav. Jeg skal stadig øve mig i at læse hurtigere, men jeg kan lide at læse nu. For et år siden følte jeg, at verden var lidt grå, og jeg var tit ked af det, fordi det var så svært i skolen. I dag har jeg et helt andet liv. Jeg er meget mere glad.

null

Publiceret 30 May 2012 06:30