Det er ikke første gang Jeppe (tv) og Mads tager på ekstreme vildmarksture sammen - billedet her er fra en tidligere tur til Svalbard.

Det er ikke første gang Jeppe (tv) og Mads tager på ekstreme vildmarksture sammen - billedet her er fra en tidligere tur til Svalbard.

Iskoldt eventyr:

"Vi er hverken jernmænd eller jægersoldater"

To unge gutter fra Risskov er netop nu på vej over Nordkalotten på jagt efter eventyr og store vidder

Af
Grethe Madsen

Grethe Bo Madsen

"Det handler om det der udefinerbare med de store vidder. Om storslået natur. Om vildmarken. Om at være langt fra civilisationen. Om eventyr. Vi er hverken jernmænd eller jægersoldater, vi er bare to almindelige gutter, der elsker naturen og at presse os selv til det yderste."
Gennem det seneste år har de 22-årige Risskovdrenge, Mads Skytte og Jeppe Skejaa, planlagt en tur over den grønlandske indlandsis - en tur, der samtidig skulle sikre dem titlen som de yngste, der helt på egen hånd har krydset indlandsisen.
Men den drøm brast en dag i marts. Det, der skulle have været kulminationen på flere måneders hård træning og nøje planlægning, kuldsejlede få uger inden afrejsen på grund af en sikkerhedsmæssig spidsfindighed.

Fra indlandsis til Nordkalot

"Dér sank vores lille verden godt nok i grus. Det var ikke bare et spørgsmål om, at vi ikke havde midlerne til at betale for forsikringen - nej, vi kunne slet ikke få lov at købe forsikringen. Længere var den ikke," fortæller Jeppe, da han sidst i marts kommer forbi Lokalavisens redaktion for at fortælle om ekspeditionen "Is i sigte".
Tre dage blev der slikket sår, men så var de to klar med næste projekt.
"Det blev altså ikke lige i den her omgang, vi krydser den store isterning, men så må vi bruge vores træning og planlægning til noget andet," konstaterer Jeppe.
"Noget andet" er Nordkalotten, hvor de to i øjeblikket kæmper sig tværs gennem Europas største vildmark, fra Narvik i det nordlige Norge til Ivalo i Finland tæt ved den russiske grænse.
På ski og med fire store pulke fyldt med udstyr spændt ud efter sig. En tur de har beregnet til godt 650 kilometer og regner med at bruge omkring 30 dage på.

650 km på fire uger

"Turen kan faktisk godt vise sig at blive en del hårdere, end turen over indlandsisen, dels fordi den er længere og terrænnet er meget mere kuperet, men også fordi vi ikke kan være sikre på at have sne hele vejen. Og det er meget hårdt at gå i sneen med pulkene."
Sådan sagde Jeppe dengang i marts. Nu er der gået knap fire uger og de to har ikke mange etaper tilbage af deres ekstreme vildmarkstur.
Ulve og bjørne har de ikke mødt, til gengæld har de fundet elglort, hørt lydbøger i timevis, spillet yatzy og spist 600 snøfler og cheeseburgere på dåse. De har haft snestorm og ekstreme minusgrader den ene dag og vandret rundt med bare maver i højfjeldssolen den næste. De har stået på ski det meste af tiden, men også haft dage, hvor de måtte pakke skiene sammen og gå og sank dybt ned i sneen for hvert skridt, de tog.
Vil du følge med i sidste del af deres rejse, kan du læse deres blog på www.isisigte.com.

null

Publiceret 01 May 2012 12:00