At være meditativ er ikke at svæve bort i en virkelighedsfjern trance.

At være meditativ er ikke at svæve bort i en virkelighedsfjern trance. "Tvært imod. Det handler om at være et hundrede procent nærværende og til stede i nuet," understreger Diva Sloth Jepsen.

Diva uden stress:

"Jeg lever min drøm hver dag"

Det kræver mod at kappe tovet til en tryg tilværelse med fast job og begynde forfra - Diva Sloth Jepsen fra Risskov tog springet og fandt sig selv og sin frihed

Af
Grethe Madsen

Grethe Bo Madsen

"Jeg levede et liv med fast job som social pædagog, havde hus og bil og kæreste. Fremtiden så lys og enkel ud. Men der manglede noget."
Diva sender et strålende smil ud mod havet i det fjerne. For tre år siden faldt hun tilfældigt over den indiske meditationslærer Osho og blev straks nysgerrig.
"Det gik op for mig, at jeg havde baseret mit liv på værdier og idealer som andre havde defineret," forklarer hun.
Selvom Diva havde mediteret i mere end 15 år, hvad hun aldrig helt kunne få det til at fungere. Gennem Osho lærte hun nu om aktiv meditation
"Det ændrede mit liv for altid. Den aktive meditation gjorde det pludselig muligt for mig at komme tilbage til mig selv og mærke, hvad der var vigtigt i mit liv."
Det tog hende ikke lang tid at tage beslutningen om at sige jobbet op, sælge huset uden sikkerhedsnet eller ide, om hvor det hele skulle føre hende hen.

"Fandt ind til mig selv"

"Mit mål var først og fremmest at finde ind til mig selv og hvad jeg stod for. Aktiv meditation var nøglen, der låste op og gav mig kontakt til følelser som jeg tidligere havde gemt godt væk i min travle hverdag."

Diva blev hurtigt klar over, at det ville tage nogen tid at få få skrællet alle de begrænsende overbevisninger af, som hun havde fået med sig helt fra barndommen og fra samfundet.
"De handlede om hvordan jeg skulle være og hvad jeg skulle gøre."
De næste halvandet år brugte hun på at dykke endnu dybere ind i den aktive meditation. Samtidig tog hun en uddannelse som Osho terapeut.
"Jeg måtte se på min frygt for ikke at passe ind i samfundets normer, erkende at jeg havde brugt mit liv på noget som i bund og grund ikke interesserede mig længere og ikke mindst at mit liv handlede om at tjene til huslejen. Jeg havde mistet livsglæden og mig selv i en travl hverdag."

Farvel til stress og angst

Selvom Diva selv havde sat processen i gang, var det ind imellem en meget skræmmende oplevelse at give slip på alt det, hun tidligere havde taget for givet.

Jeg stod på bar bund og skulle til at bygge et nyt liv op uden nogen reel forudsætning andet end de kvaliteter og styrker, jeg nu havde fundet inde i mig selv," fortæller hun.
"Men det afgørende var friheden til at være mig selv og gå efter det, som jeg havde erfaret virkede for mig."
Og det skulle vise sig at blive den nye vej for Diva.
"Jeg kunne mærke hvordan jeg selv igennem mange år havde søgt meditationen uden at få den ønskede virkning. Med den aktive meditation faldt tingene på plads. Jeg kunne genfinde mig selv, styrke min jordforbindelse og ikke mindst ryste stress og angst ud af kroppen. I dag lever jeg efter mit hjerte og min længsel. Jeg går ikke længere på kompromis i forhold til mine værdier. Det har været en intens rejse ud i uvisheden, men i dag står jeg tilbage som et helt menneske der har fundet glæden i mit liv. Jeg lever min drøm."
I dag lever Diva af at lære både virksomheder og private at bruge den aktive meditation til at skabe en bedre hverdag.

Hvad er aktiv meditation

Aktiv meditation bygger på den indiske meditationslærer Osho's tanker om at forene østens mystik med vestens psykolog.

Grundtanken er, at det er nemmere at få kontakt med den meditative tilstand, når kroppen er aktiv.
At være meditativ handler om at være fuldstændig nærværende i øjeblikket. Med aktiv meditation er man nærværende og aktiv på samme tid.
Diva Sloth Jeppesen beskriver meditation, som en kropslig oplevelse.
"I tankerne er vi ofteste enten i fortiden eller i fremtiden, men vores krop er altid her i nuet. Derfor er den aktive meditation nøglen for mange i den vestlige verden til at få meditation til at virke, da det for mange vesterlændinge er alt for svært blot at sætte sig ned og slippe tankerne."
Aktiv meditation adskiller sig fra den traditionelle meditation ved at man bruger kroppen aktivt, mens man mediterer.
"Det kan for eksempel være at ryste kroppen, eller trække vejret dybt ind. Men aktiv meditation kan også være at gå en rask tur eller. Det kræver bare, at man er 100 procent nærværende ved hver eneste bevægelse og hvert skridt, man tager," forklarer hun og understreger, at det ikke dur samtidig at lytte til musik eller løbe på tid, fordi det fjerner fokus fra nærværet i den meditative tilstand.
"Essensen i den aktive meditation er nærværet i kroppens bevægelser, hvor essensen i den traditionelle er at sidde stille og slippe tankerne."

Worldawareness

Diva Sloth Jepsen er certificeret coach og uddannet Osho Terapeut Hun underviser og afholder til daglig kurser i meditation for private og erhvervslivet Læs mere på www.worldawareness.dk

Publiceret 11 July 2011 07:30