Nybagte, langtidshævede foccaciabrød, bagt med hjertet. For hvert brød, der langes over disken hos slagter Peter, går 1 kr. ubeskåret til familier ramt af psykisk sygdom.

Nybagte, langtidshævede foccaciabrød, bagt med hjertet. For hvert brød, der langes over disken hos slagter Peter, går 1 kr. ubeskåret til familier ramt af psykisk sygdom.

Brød med holdning og indbagt støtte

Som socialrådgiver i landsforeningen SIND ved Pia Skadhede hvor skoen trykker både i forhold til ressourcer og opmærksomhed om foreningens sag. Derfor bager hun brød og sælger dem med indbagt støtte til SIND

Af
Grethe Bo Madsen

Langtidshævet brød er Pia Skadhedes specialitet. Hun er godt nok ikke bager, men med egne ord blot en ganske almindelig husmor, der kommer fra en familie, hvor man går højt op i at bage sit eget brød og bage det godt.
"Vi har i generationer bagt brød i min familie. Det er en velsmagende og stolt familietradition med dybe rødder blandt kvinderne: Oldemor Ane Marie, mormor Tilla, moster Ester og mor Berit bagte deres brød med hjertet. Jeg viderefører de bagetraditioner, og bager også mine brød med hjertet," fortæller hun, mens hun tager et af de velduftende brød ud af posen og rækker det til slagter Peter Thisgaard.

Slår stort brød op

Pias brød sælger nemlig som "varmt brød", bare ikke hos bageren, men hos Slagteren i Risskov. Hver uge slår hun et stort brød op i mere end en forstand.
Helt konkret lægger hun dej til en stor portion langtidshævede foccaciabrød, som fredag morgen leveres hos Peter. Men brødene er samtidig bagt netop med hjertet, og derfor tjener de også en af hendes egne hjertesager: Landsforeningen SIND.
"Professionelt er jeg socialrådgiver hos SINDs Pårørenderådgivning i Risskov, men samtidig er jeg også selv pårørende til en psykisk syg. Faktisk rammes hver 5. dansker på et tidspunkt af psykisk sygdom. Derfor går 1 kr. for hvert brød, der sælges, ubeskåret til familier, som er ramt af psykisk sygdom. På den måde støtter jeg SIND og håber samtidig også at skabe noget opmærksomhed omkring foreningen og dens arbejde."

De hjemmebagte foccaciabrød får hurtigt ben at gå på hos slagter Peter Thisgaard, der har overtaget salget af Pias brød, efter at grønthandleren lukkede.

De hjemmebagte foccaciabrød får hurtigt ben at gå på hos slagter Peter Thisgaard, der har overtaget salget af Pias brød, efter at grønthandleren lukkede.

Mad med historie

Brødprojektet har kørt nu i efterhånden fire år, men har ligget stille i en periode, da grønthandleren, som var den første til at videresælge Pias brød, for nylig måtte lukke sin forretning.
"Folk begyndte at standse mig på gaden og ringe hjem til mig privat for at høre, hvor de kunne købe brødene henne, så jeg måtte ud og finde en ny til at forhandle brødene."
Valget faldt på Slagteren i Risskov.
"I dag vil folk gerne købe vare med en historie. Folk oplever de industrifremstillede fødevarer som kolde, upersonlige og fulde af tilsætningsstoffer. Derfor vil de gerne købe kvalitetsvarer, og især når de som her med Pias brød samtidig får en historie," forklarer Peter Thisgaard, og tager imod en ny forsyning af Pias brød: 30 store velduftende foccaciabrød.
Inden aften er de solgt.

Køb brød og støt SIND

For hvert brød, Pia sælger, donerer hun 1 kr. til SIND Brødene kan købes hos Slagteren i Risskov, Ellebjergvej 4 hver fredag Det er en god ide at forudbestille brød Bestil hos slagteren eller hos Pia på 4162 0772

Publiceret 19 December 2010 08:30