Frej Lorenzen ønsker sig en cykel i julegave men nok en mere moderne model end denne, som han så under besøget på Kvindemuseet.

Frej Lorenzen ønsker sig en cykel i julegave men nok en mere moderne model end denne, som han så under besøget på Kvindemuseet.

Jul som i gamle dage

Skolebørnene i Århus har kunnet opleve julen som i gamle dage på Kvindemuseet i Århus

Af
Af Hanne Vammen

I 1916 var Gustav 10 år. Han glædede sig til at skulle holde jul to steder. Hjemme og på Fødselsstiftelsen i Århus, hvor hans far var overlæge.
Her delte Gustav hvert år de gaver, som hans mor havde strikket og syet, ud til de børn, der blev født på Fødselsstiftelsen, og bagefter var der juletræsfest på fødeafdelingen.
I december har 2. til 6. klasserne i hele Århus Kommune og også nabokommunerne Skanderborg og Randers på Kvindemuseet kunnet høre projektmedarbejder Agnete Birger Madsen fortælle, hvordan Gustav fejrede jul.

Spændende at høre om

Én af de klasser, der har benyttet sig af tilbuddet, er 6. A fra Næshøjskolen i Harlev.
"Det var spændende at høre om Gustav. Det var specielt, at han skulle ud og dele gaver ud til nogle, han slet ikke kendte", fortalte 12-årige Frej Lorenzen efter besøget på Kvindemuseet.
Selv fejrer han jul sammen med sin mor og far og tre mindre søskende, ligesom farmor og farfar og mormor og morfar også gerne er med.
"Jeg kan godt lide, at familien er samlet, pynten og stemningen og selvfølgelig gaverne", berettede Frej, der i år blandt andet ønsker sig en cykel.

Irmas jul hjemmefra

Jul med familien var ikke det, som Irma, en anden århusianer, som børnene kunne høre om, fejrede, da hun i 1941 var 11 år.
Irma boede i en husvildebarak og var i fritiden avisbud. Inden, hun delte aviserne ud, plejede hun at bladre dem igennem. Og hun faldt en dag over en artikel, hvori der stod, at velhavende, barnløse ægtepar ønskede at invitere fattige børn hjem til sig juleaften.
Irmas far var lige blevet arbejdsløs, og der var ikke råd til en rigtig jul med træ og alt det, der følger med, så Irma valgte at tage imod tilbuddet. Hun kom ud til en familie juleaften, der som gave forærede hende et par rulleskøjter. I det hele taget blev hun forkælet og havde alletiders juleaften.
12-årige Cecilie Tjerrild fra Næshøjskolen kunne imidlertid ikke tænke sig at holde jul andre steder end derhjemme.
"Jeg syntes, det var lidt underligt, at hun kom ud til et fremmed hjem. Det ville jeg aldrig have valgt", sagde Cecilie, der glæder sig til en juleaften sammen med sin mor og storebror.
"Jeg kan godt lide maden og, at man hygger sig. Så betyder gaverne ikke så meget", forklarede Cecilie, der dog ønsker sig en iPhone.
Irmas og Gustavs historier er en del af Kvindemuseets udstilling "Pigernes og drengenes historier".
Se mere på www.kvindemuseet.dk.

Cecilie Tjerrild glæder sig til en juleaften sammen med sin mor og storebror.

Cecilie Tjerrild glæder sig til en juleaften sammen med sin mor og storebror.

Publiceret 15 December 2010 06:00