Den nye Løgtengården er udpeget som udviklingsprojekt i forhold til Århus kommunes politik for energi og bæredygtighed.

Den nye Løgtengården er udpeget som udviklingsprojekt i forhold til Århus kommunes politik for energi og bæredygtighed.

Ny Løgtengården måske forbillede for kommende institutionsbygninger

Århus Kommunes politik for energi og bæredygtighed omsat til byggeri ved daginstitutionen Løgtengården

Af
Anette Bonde

Der er lagt op til, at den nye Løgtengården, der skal afløse den nuværende bygning, bliver endnu mere energibesparende end almindeligt lavenergibyggeri i dag.
Projektdirektør hos Carl Bro Lars Becher forklarer, at der er tale om et projekt, der hvad angår institutionsbyggeri skal vise vejen for Århus Kommunes politik for energi og bæredygtighed.
"Løgtengården er et udviklingsprojekt for institutioner. Århus Kommune er også ved at lave en kontorbygning på Grøndalsvej i Viby, og den er på samme måde et udviklingsprojekt for kontorbyggeri i Århus kommune."

Måske helt nye ideer

Derfor er det også meget spændende, hvad projektmagerne har fundet på. Deres forslag skal ligge på bordet senest fredag.
Kravene er, at bygningens energiforbrug maksimalt må være 75 procent af energibehovet i henhold til bygningsreglementets "Lavenergibygning klasse 2015". Desuden skal der tænkes energibesparelser ind i den daglige drift samt i energiforbruget, der går til opførelsen.
Lars Becher peger på, at kravene ifølge bygningsreglementet BR10 kun handler om ventilation, opvarmning og belysning. De mest indlysende besparelser derudover er energivenligt køkkenudstyr, pc'er med mere.
"Og så er der lagt op til, at tilbudsgiverne kan komme med forslag til yderligere energioptimering."

Målbart energiforbrug

Ifølge udbudsmaterialet skal energiforbruget være målbart, det vil sige at der skal være aflæselige målere. Lars Becher fortæller, at et andet fokusområde er, at det skal have en opdragende virkning.
"Hvis alle børnene går hjem til deres familier og er med til at hjælpe med at øge bevidstheden om energiforbrug, så kan man spare endnu mere end kun på institutionerne."
Det kan også være, at nogle inddrager solenergi i byggeriet, måske en vindmølle - eller noget helt andet, nyt, anderledes og epokegørende.
"Intentionen er at man vil afprøve nogle ting. Det er også derfor, man har fået tilskud fra kommunens klimapulje."

Fristen for indsendelse af tilbud er fredag i denne uge. Lars Becher regner med, at man midt i december har valgt det projekt, der skal sættes i værk. Den nye Løgtengården står efter planen klar til december 2011. I byggeperioden får børn og voksne husly i den gamle Lisbjerg Skole. Forslaget behandles i dag af Århus Byråd, og er i forvejen godkendt af alle relevante politiske instanser.

Publiceret 01 December 2010 14:30