“Jeg bliver ved, så længe jeg har noget at bidrage med.” Selvom Thena Kirsten Olsen fylder 63 år 3. december, har hun ingen planer om at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet.

“Jeg bliver ved, så længe jeg har noget at bidrage med.” Selvom Thena Kirsten Olsen fylder 63 år 3. december, har hun ingen planer om at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet.

Fru Olsens forunderlige rejse

Fra statsautoriserede barneplejersker i kitler til moderne ledelsespædagogik med børnene som omdrejningspunkt - Thena Kirsten Olsen har været med hele vejen. Onsdag 1. december kan hun fejre 40 års jubilæum i Vuggestuen Rudgården

Af
Grethe Bo Madsen

"Den allerførste dag, vi havde åbnet, kom der fem børn. De blev afleveret om morgenen, og hentet igen om aftenen. De havde aldrig set os før, men det tog man ikke så nøje dengang."
Thena Kirsten Olsen smiler eftertænksomt. Gennem 40 år har hun haft småbørnspædagogik tæt inde på livet.
Som stort set nyuddannet blev hun ansat som børnehavepædagog i Vuggestuen Rudgården, da den åbnede 1. december 1970.
"Dengang handlede børnepasning mest af alt om ro, renlighed og regelmæssighed. Den daværende leder var statsautoriseret barneplejerske, og vi gik i kitler og nylonstrømper. Det var drøn usmart, for hver gang vi skulle uden for, skulle vi klæde om," husker hun.

Vejet, målt og tjekket

"I det hele taget gik man meget op i sundheden. Dengang kom lægen forbi fast hver måned, og børnene blev målt og vejet og kigget efter i alle ender."
De yngste børn var blot et par uger gamle, når de begyndte i vuggestuen.
"De store vuggestuebørn måtte slet ikke komme i nærheden af dem, for tænk om de skulle komme til at smitte dem med et eller andet," griner Thena, der selv var yderst betænkelig, da man begyndte at lukke op for aldersintegrering af børnene.
"Der blev lavet stor research på det, og jeg var bestemt ikke tilhænger af det. Jeg var sikker på, de ældste ville blive forsømt, fordi al tiden ville gå med at passe på de små. Men gudskelov blev det gennemført, for det giver børnene, både de store og de små, rigtig meget at være sammen."
I 1977 overtog Thena posten som leder i vuggestuen, og den har hun haft i alle årene lige siden.

"I dag ser man i langt højere grad børnene som små selvstændige mennesker. Børnesynet har ændret sig radikalt gennem de 40 år," mener Thena Kirsten Olsen.

Børnesynet har ændret sig

"Da jeg blev leder, vidste jeg intet om ledelse, og der var stort set ingen regler på området. Det var bare om at bruge sin sunde fornuft. Men jeg skal da lige love for, der er kommet regler og retningslinjer til siden."
Også børnesynet har ændret sig radikalt gennem de 40 år, Thena har været i Rudgården.
"Dengang så man ikke på samme måde som i dag børn som små mennesker. Der blev slet ikke stillet de samme krav. I dag er de jo næsten ikke babyer – en uge gammel er de klædt i cowboybukser og kasket," siger hun smilende, for det ser hun bestemt ikke som en dårlig ting.
"I dag er der ikke så meget pussenussen, og det er godt. De lærer meget mere, og de bliver anerkendt på en helt anden måde. De har et kæmpe ordforråd, og kan både fortælle og føre en dialog. De er utrolig kompetente, hvis de voksne altså lader dem, og er lyttende og nærværende."

Publiceret 01 December 2010 17:00