Peter Ingemann. Foto: Joachim Ladefoged

Peter Ingemann. Foto: Joachim Ladefoged

Fra Ingemanns land til allemands eje

TV-værten fra Hammerslag er tilbage i hverdagen efter udgivelsen af sin personlige bog

Vi kender ham som den lidt ydmyge, men altid glade vært i tv-programmet Hammerslag. De sidste par uger har han været eksponeret ud over det sædvanlige i dagbladene og på flere tv-stationer, for Peter Ingemann har skrevet en bog, Ingemanns land – et familiedrama, om sin til tider turbulente barndom på Ry-egnen:
"(...) Og så kører min far. Betjentene hopper ind i patruljevognen og følger efter. Vi kører ind mod Ry, gennem Ry og ud af byen, med politiet lige bag os, forbi vandkraftværket ved Ry Mølle og op ad Langebakke. På dette tidspunkt er der kommet blink på politibilen (...)"

Peter Ingemanns stærkt personlige oplevelser, som her er citeret fra bogen, fik det store pressekorps landet over til at invitere ham i studierne. Nu er han tilbage i hverdagen og i fuld gang med at planlægge nye afsnit af det populære livsstilsprogram. Lokalavisen fangede ham på en telefon "langt langt borte," som Ingemann selv udtrykker det.
"Ja, der er ingen grund til at give vores deltagende ejendomsmæglere et forspring, men det er et dejligt sted, jeg befinder mig," siger Peter Ingemann fra en anden verdensdel.

I offerets rolle

De sidste tre uger har Peter Ingemann måtte svare på mange journalisters spørgsmål efter den meget personlige bog, der fortæller om en fordrukken far, der endte med at begå selvmord, dødskørsler med ham selv og søsteren på bagsædet, men som også er en historie om drengen, der aldrig holdt op med at se op til sin far. Hvordan har det så været at udstille sig selv?
"Det har jeg haft det fint med, for jeg har længe haft lyst til at skrive den bog, og ja, jeg har haft mange interview de sidste 14 dage, tre uger. Men jeg har også haft et budskab, jeg gerne ville ud med, så det er kun godt."
Reaktionerne på bogen, der ofte kommer meget tæt på Ingemanns familie på godt og ondt, har Peter Ingemann ikke haft problemer med.
"Jeg har udelukkende fået meget positive og meget rørende beskeder ind på mail og på min Facebook fra folk, der fortæller om deres egne udfordringer i livet. Der var en, der gjorde et stort indtryk på mig. Det var en kvinde fra København, der fortalte, hvordan hun som lille pige havde haft en far, der drak. Og hvordan hun hver morgen blev sendt til købmanden efter morgenbrød, men blev mødt af en rykker på den ubetalte regning, fordi faren havde købt øl for alle pengene. Der er også folk, der siger "hvor er det dejligt, at der sådan en som dig, der tør stå frem." Det er jeg enormt rørt over faktisk."

Min far ville have grinet

Peter Ingemann har også fået spørgsmålet fra en journalist, om ikke han udleverer sin familie i bogen.

"Nej, svarede jeg, for jeg har haft fuld opbakning hele vejen fra familien. Selv min far, der jo ikke kan svare, ville have grinet af det her. Det lå ikke til ham at skjule noget."
Bogens titel, Ingemanns Land, hentyder til den sindstilstand, som Peter Ingemann kom i, da han som ti-årig oplevede moren køre væk fra de kaotiske forhold i barndomshjemmet og hen til et nyt liv. Det var også det afsnit i bogen, som Ingemann havde sværest ved at skrive.
"Jeg troede, at jeg havde styr på historien, men afsnittet om mine forældres skilsmisse berørte mig dybt. Det overraskede mig, for der har været så mange andre voldsomme ting i min barndom. Men at skrive om skilsmissen, det gjorde ondt."

Trygge rammer i Ry

I dag bor Peter Ingemann fortsat i Ry-området sammen med sin kone og døtrene. Kernefamiliens dyder ligger ham meget på sinde, hvilket han beskriver på denne måde i sin bog:

"(...) Når jeg går ind på deres værelse om natten og kigger på, hvordan de ligger og sover sødt og fuldstændig roligt, omkranset af Hannah Montana-plakater og bamser, kan jeg alligevel ikke undslå mig for at tænke, at deres liv er lagt så pænt til rette for dem. (...)"

Ingemanns Land - et familiedrama, Gads Forlag

Publiceret 16 November 2010 08:00